ОбществоРегионални

В ход е полицейската акция „Безопасно лято“

Самоков 365

В периода от 1 юли до 31 август  се провежда традиционната акция на полицията „Безопасно лято”. Във връзка с ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летния период е предвидено засилено полицейско присъствие по автомагистралите, главните пътища и участъците с интензивен трафик на територията, обслужвана от ОДМВР- София. От Дирекцията информират, че ще бъде активизиран контролът по отношение на водачите на велосипеди, мотопеди, мотоциклети, АТВ и пътни превозни средства с животинска тяга. Засилен контрол ще има и над фирмите, предоставящи автомобили под наем за недопускане предоставянето на возила на неправоспособни водачи, в т.ч. малолетни и непълнолетни. При установяване на подобни случаи, законът ще се прилага с цялата му строгост.
Планирани са ежедневни специализирани полицейски операции за недопускане на неправилно движение на пешеходци – в населени и извън населени места, движение на пътни превозни средства с животинска тяга, двуколесни пътни превозни средства в рамките на населените места, управление на автомобили от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози. В периода на кампанията ще се организират и проведат специализирани полицейски операции, съвместно със служителите на “Автомобилна администрация“  по отношение техническата изправност на автомобилите за обществен превоз на пътници и товари и при организирани превози на деца, както и за установяване на нерегламентирани превози.
Активна контролна дейност се предвижда и по спазването на наредбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за движение на извънгабаритни и/или тежки пътно превозни средства. Специално внимание ще се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи, наличие на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част на денонощието.
Системни проверки ще се извършват на пътни превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция, за недопускане и предотвратяване на престъпни посегателства, пътнотранспортни произшествия, възникване на пожари или самозапалване на транспортирания товар. Ефективен контрол ще се осъществява също така по отношение на техническата изправност на превозните средства, наличието на валидна сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, наличието на валиден винетен стикер, поставен на автомобила и противопожарното оборудване. При констатирани нарушения ще се прилага принципът на нулева толерантност към извършителите.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close