ОбществоРегионалниСамоков

В Сaмоков пристигат само за ден чудотворните мощи на Св. Ефрем Нови

Икона на свети Ефрем Нови, с частица от светите му мощи, пристига и ще престои само ден в Самоков на 7 февруари (четвъртък).

Посрещането на иконата на светия великомъченик и чудотворец Ефрем Нови ще бъде в 9:00 часа  и ще бъде изложена за поклонение в Девичеки манастир “Покров на Пресвета Богородица” /Бабите/  и всеки, който иска да се поклони на светеца е добре дошъл, каза за „Самоков 365”майка Пелагия, игуменка на светата обител. В 16.00 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните и ще бъде извършена лития отново в манастира. За Св. Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Чудесата на Свети Ефрем Нови не познават граници.

Идването на мощите на светеца съпътства и събитието по представяне на книгите за неговия живот и чудеса “Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови” и детската “Светецът светкавица” от 17.30 часа в Историческия музей. „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

„Светецът светкавица“ е детската книга за Свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете, връстник на онези, които ще се докоснат до живота на Свети Ефрем, неговият свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберем в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години.

Автор и на двете книги е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.

Свети Ефрем е роден в Трикала, Гърция.  Става монах, но турците през 1425-а година го залавят и мъчат цели 8 месеца и половина, а той не е предал вярата си в Христос. Умира на 5 май 1426-а година обесен с главата надолу на едно черничево дърво със забита в корема горяща факла. Мощите му са намерени по чуден начин през 1950-а година от старицата Макария. От този момент нататък по молитвите на Свети Ефрем Нови чудотворец започват да се случват разтърсващи чудеса по целия свят.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close