РегионалниСамоков

В „Съни хаус“ в село Маджаре посрещат гости – изпращат приятели

Aнна Манова

Почивка на село, сред китна природа и чист въздух, е едно чудесно бягство от задъханата динамика на делника. Време, отделено за сетивата, за презареждане, за размисъл, за раздумка с местните хора, за дни „откраднати“ за себе си и най-близките.

Нашият район е богат на красиви гледки и места, които си заслужава да бъдат посетени. А ако разходката ви включва повече от един ден, прекаран на открито, има къде да се настаните. Село Маджаре е сред дестинациите, които предлагат тишина, спокойствие и усещането за домашен уют. То идва от домакините, собственици на малки къщи за гости или семейни хотели. Ако прекосите селото ще попаднете поне на няколко гостоприемни домакини, които ще ви посрещнат с усмивка и блага приказка. Снежана Димитрова също е от тези грижливи стопани на кокетни малки къщи за гости. И както пише на табелата, старанието й е насочено към това да посреща гости, но да изпраща приятели. Добрата дума, приветливата обстановка и вкусната храна са в основата на написаното на табелата да се превърне в реалност. Тя ще ви нагости с домашна баница, сладко от ягоди или вкусни мекици. А тях може да ги похапнете наслаждавайки се на добре поддържана градина, пълна с разнообразие от цветя… в комбинация с чист планински въздух. Така храната е по-вкусна, а преживяването по-завършено.

Къщата за гости носи името Sunny House, което в превод означава „слънчева къща“. И като такава функционира от близо 10 години. Домакинята Снежана Димитрова живее там и се грижи за всичко. Преди години заедно с мъжа й се наемат да отдават стаи под наем, като си делят ангажиментите. Цялото си време инвестират в това да направят мястото по-привлекателно и уютно. След загубата на съпруга й, преди няколко години, тя сама продължава с грижата по имота. В това начинание нейни верни помощници са внуците – Йоанна и Дейвид Мембе.

„От шест години живея сама. Помагат ми внуците, което ме радва. Не са ме оставили. С Дейвид се грижим за двора. Много харесвам цветя и зеленина, създават един разкош, когато излезеш навън. Даже през годините се улавям, че все повече внимание обръщам на градината. Доставя ми истинско удоволствие. Внучката ми Йоанна винаги намира време през почивните дни да дойде и тя да ми помага”, споделя гордата баба.

В „Слънчевата къща“ на Снежана има и механа, в която почиващите могат да приседнат в приятна битова обстановка. А ако имат желание домакинята може да им предложи нещо вкусно, изцяло приготвено от чисти био продукти, каквито все още се произвеждат в нашите села. По думите на любезната домакиня по-силни месеци за селския туризъм са летните, когато повечето хора искат да избягат от горещините и да се подслонят някъде в планината и гората. Селото е посещавано и от чужденци, но техният процент е значително по- малък. Разчитат предимно на българи.

„По – пълно е през юли и август, както и около Нова година. Прави ми впечатление, че повечето туристи знаят точно кои места от нашия район искат да посетят. Това са Седемте рилски езера, Мальовица, Боровец и Мусала. Наред с това се интересуват къде в селото могат да хапнат. Маджаре е малко село, няма ресторант, а само няколко кафенета. Когато ме питат къде могат да отидат ги насочвам към Говедарци, Бели Искър, Мала Църква, Боровец и Самоков“, разказва Снежана.

Тя споделя, че днес трудно се развива бизнес, особено в малкото населено място. Причините са комплексни. От една страна е местоположението, от друга конкуренцията и на трето, но не по значение място, е предлагането. И колкото и да е приятна за окото зеленината и чистият въздух, са необходими инвестиции и по-глобален поглед. Излизане от локалното мислене е една от предпоставките  за развитие.

И ако си активен човек, свикнал да общува с повече хора, постоянното пребиваване на село, освен дозата спокойствие, ще ти е малко по-скучен. Снежана Димитрова е от тези хора, които са с младежки дух и макар скоро да е навъртяла 69 лазарника, това са само цифри. Работила е в комплекс „Мальовица“, Трудова терапия и „Самоковска комуна“ – все сред хора цял живот. Днес е посветила времето си на това да бъде домакин на къща за гости в село Маджаре. И е доволна, когато някой избере „Слънчевата къща“ за своя отдих.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close