Регионални

В село Клисура се веселиха на събора

В края на август няколко самоковски села отбелязват съборите си. Едно от тях е село Клисура. Подготовката за празника, който е на 26 август, започва по- рано.

Курбанът е едно от основните неща, с които се свързват съборите. Той винаги се приготвя в промишлени количества, за да стигне за всички желаещи. И сякаш само на такива, специално отредени дни е й най-вкусен. Тази година той беше приготвен и раздаден в храм „Св. Димитър Солунски”. Той беше от овче и телешко месо, а за приготвянето му още от предходния ден се бяха погрижили Венета Чучукова и Зорка Дечева, с помощ от страна на още няколко жени от селото. Традиционно, преди да бъде раздадена вкусната гозба, се освещава за здраве. Курбанът беше осветен, по обяд, от отец Георги. За да уважат празника на селото бяха дошли зам.-кметовете Люба Кленова и Сия Шехтанова.

Веселата част от празника започна в 18:00 часа на центъра на селото. Преди старта на програмата кметът Елена Симонова поздрави всички присъстващи като им пожела здраве и повече добри дела. Симонова благодари на Николай Ласкин, който наскоро издигна параклис „Св. Богородица” край селото, за оказаната безрезервна помощ. След това на мегдана своя поздрав към местните жители и гости на селото отправиха певческата група към НЧ „Пробуда 1920”, село Клисура. Танцовата група също се изяви, за да подкани присъстващите да се хванат на пъстро българско хоро. След като всички вече се настроиха на празнична вълна за доброто настроение се погрижи оркестър „Харем” от Македония. Финалът на събора беше поставен с красива заря.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close