ОбществоРегионалниСамоков

В Самоков ще има нов социален център за майки и бебета от уязвими групи

„Самоков 365“

Община Самоков спечели финансиране по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, чрез който ще се осигури бюджет за изграждане на социален център в който ще се прилага богат набор от услуги. Целта на тези услуги е обхващането още от самото раждане на детето през първите му 1000 дни, т.е. до третата му година. Този модел е иновативен и е изработен в резултат на много задълбочени проучвания. Кметът Владимир Георгиев се срещна с партньорската фондация „Здраве и социално развитие”, с които община Самоков ще реализира проект „Един подход – много решения. Модел на интегрирано развитие в град Самоков”. Одобрени са само осем проекта за цялата страна.

Целта е да се работи концентрирано върху личността още от самото начало, като се започне с бременността на майката. Социалният спектър ще бъде в няколко аспекта и ще включва основи на здравето, развитие на личността по отношение на възприемането на света, работата върху развитието на паметта и усвояване на когнитивните способности. По този начин се разработва цялостен подход, чрез който се обхващат всички фактори, от които зависи отглеждането на едно дете. Така консултациите ще започнат още с бременността на майката и ще продължат с разясняване на захранването на бебето, като ще бъде отделено специално внимание на важността на кърменето. В последствие ще бъдат консултирани родителите, за да могат да отглеждат децата си по възможно най – добрия начин. Идеята е, че започвайки от най-ранна детска възраст, резултатите от работата ще бъдат видими и по-ефективни.

Проектът предвижда и изграждане на социален център, където ще се предлагат тези услуги в рамките на две години. От родителите до голяма степен зависи как ще се справят децата в живота, защото реално непосредственото социално обкръжение формира човека. Целта е, чрез работата да се покаже ефективността, за да продължи с нужната устойчивост, след приключване на този проект и това да бъде един възможен модел. В работата ще бъдат включени училищата, детските градини и лекарите. Предстои в началото на април подписване на договор. До тогава общината трябва да посочи и подходящ терен за изграждане на социалния център.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close