Обща категорияРегионалниСамоков

В Самоков ще има доброволческо формирование с 20 доброволци

 “Самоков 365”   

„Община Самоков ще има доброволческо формирование“, това заяви кметът Владимир Георгиев на среща с директора на Регионална дирекция пожарна безопасност главен инспектор Георги Иванов.

На срещата присъства и специалист от отдел „Доброволчески формирования” към Главна дирекция пожарна безопасност Радина Хаджиева и началникът на Районната служба за пожарна безопасност Ивелина Дренска. От страна на общинска администрация присъстваха още секретарят Ангелина Вангелова и специалист „Гражданска защита” Иван Терзийски. Темата на срещата бе организация и функции на доброволческите формирования. Радина Хаджиева направи разяснение за ангажиментите на държавата към доброволците, отговорностите на общините, организацията на работата и др., съгласно Наредбата. Регистрираните доброволци ще получат екипировка и ще им бъде направена застраховка. Задължително се преминава през обучение за пожарникарска и спасителна дейност. Главен инспектор Иванов заяви, че първоначалните обучения ще бъдат направени от Регионалната дирекция пожарна безопасност.

Доброволческото формирование в Самоков се състои от 20 доброволци, на които предстои да бъдат обработени документите, за да се пристъпи към регистрация. Всеки един доброволец ще предостави телефона си, който ще бъде въведен в Националната система за оповестяване. Доброволческите формирования могат да оказват съдействие на общините в много аспекти, не само в кризисни ситуации. Кметът Георгиев заяви, че от страна на общината ще бъде предоставена база за обучение, както и за съхранение на техника. Техниката ще бъде предоставена от Регионалната дирекция противопожарна безопасност. Има възможности да се кандидатства и по различни направление за допълнителна техника и оборудване. Координатор на доброволците в Самоков ще бъде Иван Терзийски. Предстои да се избере ръководство на формированието.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close