Самоков

В Самоков вече има учредена Местна инициативна рибарска група

Анелия Балабанова

Община Самоков в партньорство със Сдружение „Център за европейски програми и проекти” и ЕТ Океан – Йордан Дончев, клон Самоков подготви и спечели проект за създаване на Местна инициативна рибарска група, подготовка и консултиране на стратегия за местно развитие.

Целта, която си поставя партньорството и последващата реализация на Местната инициативна рибарска група е да се обединят усилията на представители на различни сектори на местната икономика и гражданския сектор и те да доведат до подобряване условията на труд и качеството на живот на територията. Това от своя страна ще спомогне за развитието и интегрирането на рибарския сектор в другите социално икономически сектори.  На 20-ти септември /сряда/ се състоя и официалното учредяване на МИРГ-Самоков, което беше предшествано от поредица работни срещи.

В изпълнение на точките, заложени в дневния ред присъстващите сформираха и състава на  Управителния съвет. Негов председател е кметът Вл. Георгиев, а членове Любослав Нейчев, Йордан Дончев, Боян Стоянов и Гергана Гамалова. Една от задачите пред новосформирания  Управителен съвет е да подготви проекта за кандидатстване. Основната насока, в която би трябвало да се усети ефектът от създаването на МИРГ е запазване и увеличаване на съществуващите работните места, модернизиране, създаване на мрежа и разширяване на продуктите, които се предлагат, прилагане на мерки за енергийна ефективност и такива съхраняващи околната среда. Всичко допустимо по програмата е допустимо и за Самоков. Основната идея е и водоемите във вътрешните райони на страната да се развиват и поддържат, а не само тези по морето и Дунава. В Самоков има достатъчно перспективи пред рибарството и аквакултурите. Рибата е изключително ценен хранителен продукт и следва да заеме полагаемото й се място на трапезата и в полезрението на предприемачите. До Коледа трябва да има яснота относно финансирането.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close