ОбществоРегионални

В Самоков вече има контейнер за дрехи

Анелия Балабанова

В Самоков вече има контейнер за дрехи. Намира се в магазин „Мания”, а появата му е в рамките на кампанията „Дрехите не са боклук”. Събраното количество дрехи, обувки и текстил ще бъде обработено и изпратено на нуждаещи се лица в Африка и Азия. Това обаче съвсем не е всичко. „ С тази инициатива ние всеки месец ще подпомагаме социалната кауза на „Една от 8” като събраните средства от кампанията ще помогне на фондацията да направи поредна стъпка в подкрепа на жените с рак на гърдата в България” – споделят организаторите.

В България се „произвеждат” почти 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки годишно. В същото време последните статистики за страните от ЕС сочат, че между 30 и 50% от закупените нови дрехи се събират разделно, останалата част отива на бунището. Процентът на разделно събрани дрехи и обувки в България клони към нула. Изследване на „Грийнпийс” – Германия от 2015 г. открива, че около 40% от дрехите са носени рядко или никога. Те могат да живеят нов живот – да се носят от друг човек или да бъдат преработени в нова суровина. Текстилните изделия, които не могат да бъдат повторно използвани, получават нов шанс като текстилни нишки или се използват за производство на други продукти за строителната, мебелната и шивашката промишленост, както и за бита. Специалните пунктове за събиране на дрехи са подходяща алтернатива. В тях могат да намерят място самотният чорап и ботушите от миналата зима. Ненужните за едни дрехи могат да помогнат на други.

старта на кампанията до момента са събрани над 50 000 кг. Хиляди са клиентите възползвали се от допълнителна отстъпка при предоставяне на дрехи в пунктовете на „Мания”. Само в първите дни от поставянето на контейнера, количеството събрано в Самоков е над 1 000 кг., съобщи регионалният мениджър Андон Нешев. Кампанията продължава. В нея се включиха и най-малките – децата на Самоков, които също донесоха и оставиха в контейнера дрехи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close