Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

В „Самел 90” заработи първият цех за бронирани автомобили в страната

Анелия Балабанова

В „Самел 90” АД заработи нова технологична линия за производство и оборудване на различни бронирани машини. Самоковският завод и „Интернешънъл Арморед Груп БГ” ЕООД обединиха усилията си в разработването и производството на нови продукти за нуждите на Въоръжените сили и специалните подразделения на МВР. На бял свят се появява SamArm – плод на съвместното сътрудничество между двете дружества. Новият цех беше официално открит на 22 май в присъствието на зам.- министрите на отбраната – Анатолий Величков и икономиката – Лъчезар Борисов, Богдан Коларов – генерален консул на България в Обединените Арабски Емирства /ОАЕ/, представители на МО, Института по отбраната и МВР. Сред гостите бяха народните представители Валентин Милушев, Радослав Стойчев и кметът Владимир Георгиев. В днешно време е истинско предизвикателство да изградиш нещо ново. Всичко започва от добрата идея. Инж. Петър Георгиев – изпълнителен директор на “Самел 90” АД разказа за началото, как се е родила тя, за да стане факт няколко месеца по-късно. Припомни и част от миналото на завода.    

Историята

„Предприятието е създадено преди 54 години с цел задоволяване на Българската армия със стоки за отбранителната индустрия, предимно комуникационно оборудване.  Първият произведен продукт е полевият телефонен апарат през 1967 г. и постепенно се превръща в една от водещите фирми за радиосмутители. Участваме на много световни изложение с нашите продукти. Така се запознахме с колегата Антон Стефов и решихме, че ако обединим усилията си можем да направим нещо добро за България. Появи се този цех на място, което преди пет месеца беше празно” – разказа инж. Петър Георгиев пред присъстващите и увери, че съвсем скоро ще са готови първите  два-три автомобила и те ще бъдат показани на военната изложба „Хемус” в Пловдив.

Идеята е да произвежда нещо, което до момента в България не се е правило. Става въпрос за инвестиция от около 5 млн. лв., но по думите му не това е основното. „Освен на българския пазар ще искаме да се покажем и на международното поле, както досега” – коментира още инж. Георгиев като не пропусна да спомене, че 90 % от продукцията на „Самел 90” АД се изнася.

Настоящето

Тази линия ще продължи и с новото производство. „Тези машини, които виждате са само първите модели, които ние създадохме. Те отговарят на стандартите и съвременните изисквания на НАТО. Изпитвани са в международни лаборатории на взрив и балистична защита” – поясни Антон Стефов – управител на „Интенешънъл Арморед Груп БГ” ЕООД. Той вече почти 30 години живее в чужбина, но като истински патриот не забравя и страната си. Особено в последните години, когато самият той наблюдава раздвижване и съживяване на икономиката. Като празник определи деня зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, защото вече има автомобил и то специален, произведен в България.

„Когато работим заедно, можем да постигнем резултати. Имаме една компания в сферата на електрониката и производството на радиосмутители, която е от световна величина. И втора компания от световна величина, специализирана в производството на бронирани автомобили. Когато те работят заедно съм уверен, че ще постигнат още по-добри резултати. Тези автомобили няма да могат да бъдат атакувани и техните радиосмутители ще защитят хората, които са вътре” – заяви той като пожела успех и попътен вятър.

Надписът върху сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата”, превърнал се и в мото на българското европредседателство, може да придобие своите съвременни измерения. Доказателство затова е появата на SamArm и новия цех за производство на бронирани автомобили.

„Всяка една такава инвестиция, която не е в голям град, в столицата, а се случва в по-малките градове е много по-скъпа на всички, които живеят в тези градове” – категоричен беше кметът Георгиев в изказването си. Водосвет за сполука отслужи архиерейският наместник Отец Михаил Колев. В знак на доброто сътрудничество, управителите на двете фирми – инж. Петър Георгиев и Антон Стефов засадиха дръвчета в непосредствена близост до новооткрития обект. Официалните гости прерязаха тържествено лентата, а по стара българска традиция първите прекрачили прага на помещението бяха посрещнати с хляб и сол.

сн. от сайта на фирмата

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close