ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

В Райово на бунт срещу разрушена чешма и инфраструктура покрай новостроящ се имот

„Самоков 365“

Жители на Райово се разбунтуваха от разрушената инфраструктура покрай новостроящ се имот в селото.

Макар и в рамките в населеното място, въпросният парцел 4 в кв. 34 се е водил земеделска територия. С вкарването му в регулация е нарушена целостта на двете улици, граничещи със същия от запад и от юг като част от тях са придадени към терена.

Негодуванието си местните хора изразиха в подписка, в която се включиха 120 човека. Възражението ще бъде предоставено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Областната администрация на Софийска област, кметовете на Самоков и Райово – Владимир Георгиев и Васил Васов.

„След наша проверка разбрахме, че улицата, която е от южната страна на парцела е в регулация, с ширина 10 м. и асфалтирана. Сега вече е с ширина 8 метра. Разкопан е асфалта и два метра от него стават част от новия парцел 4 в кв. 34, собственост на Бойко Попов” – се казва в подготвения и изпратен по компетентност документ. Стесненият пътен участък води до невъзможност за разминаване на две коли и заради ограничената видимост създава реална опасност за пътни инциденти.

Стесняването на улицата води до още един проблем – с изградения отводнителен канал, който вече се намира в границите на парцел 4. Шахтата, която поемаше водата от чешмата и след дъжд  е премахната от новия собственик. Важно е да се отбележи, че това е най-ниската част, в която се пресичат двете улици и при валежи цялата вода се оттича там. Частна собственост става и уличната чешма, разположена на ъгъла на имота между двете улици. След започване на изкопните работи вече е премахната.

Водохващането от собствен водоизточник /каптаж Стубела/, изградено на доброволни начала от жителите на селото преди години, захранващо чешмата сега е вкарано в частния имот и минава по северната и западната му страна. Въпреки смяната на тръбите от Софийския водопровод до селото преди няколко години, проблемът  с питейната вода през летните месеци не е решен. При безводие, водохващането и въпросната чешма се оказват единственото място, от което хората от тази част на селото могат да се снабдяват с вода през горещите летни месеци.

В подготвената жалба, подписалите се поставят и въпроса защо никой не е уведомил жителите на селото за промените. Настояват да се запази целостта на улиците, които са в регулация от много години, да се запази чешмата, необходима на хората през горещите летни месеци, да се възстановят чешмата и шахтата. Също така да се изкарат от границите на имота тръбите за водохващането и отводнителния канал.

„Надяваме се, че проблема ще бъде разрешен без да се обръщаме към други институции” – заявяват те. „Собствениците нямат право да се разпореждат  и разрушават инфраструктурата” – категоричен е кметът на Райово Васил Васов, който коментира, че случващото се е без негово знание и разрешение. Ще бъде внесена докладна от негово име в Община Самоков с настояване за разумно разрешение на казуса.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close