Общество

В „Работилничката на Жужи”

Добре дошли в новото място за чаровни творения

Анелия Балабанова

juji2Хей ръчички, хей ги две. Какво ми трябва на човек – сръчност, находчивост и талант, които в комбинация с креативност, творчески идеи сътворяват истински шедьоври. Така е и в  „Работилничката на Жужи”, която се обогатява с нещо ново и различно всеки ден. Няма как да не я разпознаете и объркате – намира се точно в центъра. Собственичката Виолина Цветанова – Селезнева си е поставила амбициозната задача това своеобразно царство на фантазията и нестандартните хрумвания да се разраства. „Работилничката на Жужи” е сякаш естествено продължение на неща, наслагвани във времето. И както обикновено се получава разковничето се крие в детството.

Началото

„ От малка ходех на кръжоци по апликация. С годините престанах да го правя, но непрестанно вървях с тази мисъл и желание – че ще продължа и отключа един ден в по-мащабен аспект това свое влечение към изкуството и ръчната изработка. Преди три години започнах да декорирам абажури за нощни лампи и полилеи. Същевременно успях да реализирам свои празнични проекти за сватби, рождени и имени дни. Правя и предлагам готови продукти. Във всеки един дом има такива вещи, които сме ги позахвърлили в някое затънтено кътче. Аз им давам втори шанс и вдъхвам нов живот. Работя с декупаж, с рисуване като намеса, с лепене” – разказва Виоли и добавя, че изборът на техники и елементи за декорация са в зависимост от емоционалното й състояние.

Повечето творци, „заразени с вируса” хенд мейд” се ориентират към бижутата. В „Работилничката на Жужи” такива няма да видите. За сметка на това има изобилие от абажури и украси за осветителни тела. „Исках да наблегна на нещо, което е за дома. Нещо, което по-рядко се прави. Извървяла съм и този път с опити да правя бижута, но те не бяха за мен. В момента, в който се фокусирах върху абажурите, установих и реших, че това ще бъде. Нашият дом е нашата крепост и е хубаво да има емоция в декора. Това е нещо, което може да се сменява често, не изисква безкрайно много средства. Същевременно може да зарадваме всеки един наш приятел и близък. С повод и без повод. Лампите и свещите са изключително подходящ избор, излъчват една особена топлина и енергия, която създава уют и настроение.juji3

За всекиго по нещо

„Работилничката на Жужи” крие и различни други изненади, за всекиго по нещо. В момента е в ход подготовката за реализацията още един проект – детски кът, в който децата на воля ще могат да творят, апликират, моделират. Именно това е идеята –  всеки един гражданин да има достъп до този различен свят, изпъстрен с цветни мотиви и носещ позитивни послания за днешния и утрешен ден.  Дори и непрофесионални, заниманията биха могли да се тълкуват и възприемат като вид терапия и бягство от напрегнатото ежедневие. „Мога да кажа, че съм щастлива, че намерих тази ниша, защото добре се посреща от отсрещната страна. Пазарът ни е наситен от готовата продукция, моделирани в един стил изображения. Поради тази причина, когато дадено нещо е изработено специално за нас или конкретен човек носи удовлетворение” – споделя създателката на този уникален кът за творчество и новаторство.

А идеите?  Идеите се раждат всеки ден, в подходящ и неподходящ момент. Виоли споделя, че не сяда специално и мисли сега какво може да направи. Нещата се случват дори като върви и върши някакви неща. Съответно до един два дни идеята трябва да бъде реализирана, защото с течение на времето изчезва. „Във всеки един продукт може да се видят моите емоции и любовта, която съм вложила. Всъщност по този начин си правя един самоанализ и с усмивка поглеждам всеки един елемент – къде по-семпло, къде по-кичозно, но с еднаква любов, старание и усещане за прецизност. И когато имам енергия тогава съм като вулкан – успявам да направя много и различни неща. Понякога има желанието, но нямам енергията. Старая се да не копирам неща, защото изкуството е нещо уникално, което трудно може да бъде повторено и не бива.  Опитвам се да се придържам към моя стил на работа”.

juji4Самоков е туристически район, а нагледни демонстрации от типа „направи си сам” могат да се окажат голяма атракция за гостите на града и курорта Боровец. Виолина има план и в тази насока – да започне и майстори различни неща с мотиви от историята на Самоков. Идеята и намерението е „Работилничката на Жужи” да расте и достигне и други места. Да има достъп до повече хора. „ Радвам се, че все повече хора творят, независимо в какъв аспект, а клиентите все повече ценят и предпочитат ръчната изработка. Хората, които се отбиват и ме посещават са с голяма положителна настройка. Идват с усмивка и уважение”.

При изработката на изделията се използват основно готови елементи за декорация, но доста от материалите са естествени, дар от природата – кора от дърво, различни изрезки и др.. Материали, които на пръв поглед в нашия дом са непотребни. Казваме, че никога няма да ги използваме и сме готови да изхвърлим. Същевременно от тях се получават доста ефектни , красиви и интересни продукти. Материалите без идеите обаче са нищо. В отделните предмети могат да се видят доста нестандартни и оригинални комбинации за украса – хартия, мъниста, плат, копчета, глина, всякакви природни материали. Залогът за успех се крие в малките неща, които правят празника необикновен. Стремежът е всеки един детайл да бъде прецизно изготвен и да приковава погледите. Крайният резултат като дизайн и оформление е свежа, модерна, забавна, чудновата визия в съчетание с носталгични нотки и изключителна красота. juji5  Такива ще видите, както и декорираните великденски чинии, така и в празничните бутилки, чаши и ръчно изработени картички. И по нищо не бихте познали, че всъщност основната дейност на Виолина през последните 15 години е работата й като масажист. Успоредно с това се появява и „Работилничката на Жужи”. Заедно със съпруга й Сергей Селезнев изработват и декоративна мебел за градината, за заведение, за терасата. Свърващото звено между всичките тези неща  е енергията, която под една или друга форма трябва да бъде насочена в правилната посока.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close