Регионални

В ПТГ „Никола Вапцаров” отбелязаха международния ден на космонавтиката

1ff8f2476По повод международния ден на космонавтиката, 12 април учениците от Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров” организираха традиционното си тържество, като представиха презентации на тема „Космос”.

Водещите Мария Главева и Невена Чупетловска запознаха присъстващите с някои от най-важните събития от историята на космонавтиката.

Може би ще бъде интересно да напомним на читателите някои от тях.

През 1957 г. благодарение на конструкторския гений на съветския учен Сергей Корольов е осъществено за пръв път преодоляване на гравитационното поле на Земята от първия спътник наречен “Спътник 1”.

Месец по-късно в Космоса излита и вторият спътник, на борда на който е кучето Лайка. За съжаление при връщането на капсулата се открива, че Лайка е мъртва.

През 1960 г. след двудневен престой в космическото пространство на борда на съветския кораб “Спутник 5” на Земята се завръщат живи кучетата Белка и Стрелка. След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето от тогавашния ръководител на Съветския съюз Никита Хрущов и е подарено на дъщерята на американския президент Джон Кенеди.

На 12 април 1961 г. В 9 часа и 7 минути московско време стартира космическият кораб “Восток”, с пилот Юрий Алексеевич Гагарин. Той става първият човек, преодолял земното притегляне и поставил началото на осъществяването на исконната мечта на човечеството за овладяване на звездното пространство.

Само четири месец по-късно, на 6 август в Съветския съюз от космодрума „Байконур” е изтрелян кораба „Восток 2”, с втория космонавт Герман Титов,  прекарал 25 часа в космоса.

През 1963 г. На борда на “Восток 6” лети първата жена космонавт Валентина Терешкова.

През 1965 г.е осъществено първото излизане в откритото космическо пространство от съветския космонавт Алексей Леонов.

Следва американската лунна програма и Нийл Амстронг с „една малка стъпка за човека, но огромна стъпка за човечеството” на лунната повърхност.

Американските космически совалки – върхово постижение на космическата наука на Съединените щати.

Космическата станция “МИР” летяла в орбита 14 години.

Американският кораб “Вояджър1” напуснал пределита на Слънчевата система, носещ на борда си шедьоври на човешкото изкуство, сред които е и българската народна песен ”Излязъл е Делю хайдутин”.

Ракетата “Съюз”и едноименният кораб „Съюз”, създадени през 70 години на миналия век, летящи и сега, извършили повече от 750 успешни полета и смятащи се за безспорно най-надежната и безопасна ракета и космически кораб.

За надеждността на ракетата говори факта, че на който и момент от полета да възникне авария, дори на самата стартова площадка системата за спасение ще позволи да бъде запазен живота на космонавтите.

В момента, след прекратяването на полетите на совалките „Съюз” е единственият космически кораб способен да извежда космонавти до МКС.

Американските марсоходи”Опортюнити” и „Кюриосити” .

Руският космонавт  Генадий Падалка, човекът престоял най-дълго в Космоса – 878 денонощия.

Международната космическа станция, чийто строеж започва на 20 ноември 1998 г. с първият руски функционален блок “Заря” и продължава и до днес – символ на успешното международно сътрудничество в усвояването на космическото прстранство.

 

Беше отбелязан и българския принос в освояването на космоса.

На 10 април 1979 година в Космоса се отправи първият български космонавт Георги Иванов на борда на космическия кораб „Съюз 33” заедно с командира на кораба Николай Рукавишников. С този полет България стана 6 страна в света, участник в пилотирани космически полети.

На 7 август 1981г. е изстрелян първият български спътник „Интеркосмос България 1300”.

На 9 юни 1988 излита вторият български космонавт Александър Александров. След скачване със станцията „Мир” заедно със съветските си колеги Анатолий Соловев и Виктор Савиних осъществява 46 експеримента по научно-техническата програма”Шипка”, за която на Земята в десетки български научни организации работят хиляди научни работници и специалисти.

 

Бинка Александрова и Владислава Чалъкова разказаха за полета на Юри Гагарин, от който се навършват 55 години, като бяха показани и снимки от посещението му в Самоков.

 

Учениците направиха повече от 30 презентации, от които журито отличи най-добрите и те бяха представени на тържеството.

Отличени бяха:

-Денис Балабанов и Валентин Томов от 9б клас специалност „Системно програмиране” – презентацията „Първият полет на човек в космоса”

-Милена Ковачка от 8б клас специалност „Системно програмиране” и Янита Гергинова 8в клас специалност „Икономика и мениджмънт” – презентацията „Галактики”

-Евелина Драгалевска и Зорница Иванова от 9в клас специалност „Икономика и мениджмънт” – презентацията „Живот в космоса”

-Денис Сотиров от 8а клас специалност „Компютърна техника и технологии” – презентацията „Черни дупки”

-Ирен Ихтиманска 9а клас специалност „Компютърна техника и технологии” – презентацията „Съществува ли извънземен живот?”

-Данаил Пенов 10б клас специалност „Системно програмиране” – презентацията „Българските космонавти”.

 

В днешното трудно ежедневие на закъсалата ни родина все по малко се говори и мисли за космонавтика, така че големия интерес проявен от учениците дава надежда за бъдещето.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close