Седмицата

В Поповяне – празник на дзивата и откриване на помпената станция

dzivaСело Поповяне отбеляза традиционния празник на дзивата и на картофа, но на дневен ред тази година беше и откриването на новата помпена станция, благодарение на която жителите на селото няма да усещат недостиг на вода.

В слънчевия ден специални гости на двойния празник бяха кметът на общината Владимир Георгиев, неговите заместници, председателят на ОбС-Самоков Силвия Стойчева и секретарят на Община Самоков Ангелина Вангелова.

Кметът на Поповяне Константин Беров изрази в речта си задоволство от завършването на станцията и представи етапите на нейното изграждане – „От много години имаше проблеми с питейната вода и особено остро се чувстваше при засушаване и недобросъвестно ползване, което включва поливането с питейната вода, кражбата на вода, непоставяне на водомери или тяхното поставяне след скрити чешми и безхаберието на ВиК от това положение.stanciq

През 2008г. със съдействието на тогавашния кмет на община Самоков, Ангел Николов, започнахме проучване и изграждане на сондажен кладенец. Същият бе направен в местността „Герено“ на дълбочина 102м. и веднага потече вода, след което се наложи замяна на имота, защото се оказа, че сондажът е в частен имот. Това продължи доста дълго поради несъгласие на един от собствениците на имота и това се проточи във времето. Тук трябва да отбележа, че сегашният кмет на община Самоков г-н Георгиев, тогава като общински съветник, помогна много за приемането на замяната от Общинския съвет. През 2012г. се подсигуриха необходимите средства и ноември същата година започна изграждането. През пролетта на 2013г. започна и полагането на 1600м кабел от селото до помпената станция за ел. захранване. След което имаше перипетии по закупуването на помпата от ВиК, но след намесата на общинското ръководство и на строителя тя бе закупена. Продължиха разговорите с ЧЕЗ България по свързването на трафопоста и на 27 юли бе пусната. Резервоарите се напълниха.“

Помпената станция е на стойност 250 хиляди лева. Важно уточнение, което внесе кметът Беров е, че водата е абсолютно годна за пиене. Той се зарече, че ще направи всичко възможно недобросъвестните жители на селото, които крадат вода чрез скрити чешми и липса на водомери, да понесат отговорността си пред закона.

Владимир Георгиев заяви, че никога на подобно събития не се е гледало с предизборно чувство, макар да е имало възможности. Такива средства във ВиК сектора не са отпускани и за самия град. Георгиев отбеляза и заслугата на Силвия Стойчева като председател на ОбС за тяхното гласуване. Кметът подчерта предимствата на екипната работа и каза, че това е единствената възможност резултатът от нея да се усети сред жителите на общината.

След символичното прерязване на лентата, журито обяви победителите от конкурса за най-вкусна дзива и картофено ястие. На импровизирана сцена бяха изложени всички продукти, които Поповяне произвежда.

Празникът на дзивата и картофа показва едновременно кулинарното майсторство и плодородието на региона, символично преплетени в нещо толкова изящно. А музикалният фон допълнително усилваше празничното чувство.

           

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close