ОбществоРегионалниСамоков

В ПГ по туризъм отвори врати кабинет по медиация

Анна Манова

В края на декември в ПГ по туризъм отвори врати училищен кабинет по медиация. Той е част мрежа подобни кабинети в страната, като е единственият такъв на територията на Самоков.
Петима преподаватели от ПГ по туризъм – Елена Ковачева, Оля Георгиева, Георги Николов, Красимир Димитров и Елиана Телийска са посетили като обмяна на опит град Сливен, където има такива работещи кабинети. Медиацията е процес на управление на конфликтите в училище и разпределение на отговорностите между засегнатите страни, като се предложат нови модели на комуникация и автономност. Идеята на кабинета е да се работи ефективно за безконфликтното разрешаване на проблеми чрез организацията, посредничеството и изпълнението на самите ученици. За тази цел се избират ученици, които са доказали качествата си като лидери и се ползват с доверието както на учителите така и на останалите си връстници.

Преподавателката по психология в училището Оля Георгиева е обучила едно момиче и едно момче, които да изпълняват ролята на училищни посредници /медиатори/ и в случай на създаден конфликт ще търсят начини за разрешаването им. Тяхната задача е да улесняват диалога на страните в спора, да преразглеждат проблемите, произтичащи от взаимодействието ученик – ученик, ученик – учител, да търсят общия фокус при вземане на решения, да преценят потребностите и интересите на страните в конфликта.

„Всеки случай е индивидуален и изисква различни подходи и решения. Кабинетът е за ситуация при нужда. Медиацията е за по-сериозни конфликти, случващи се в по-голямата си част между учениците. Проблемите, които ги има в нашето училище съществуват и в останалите учебни заведения. Въпрос на ресурси и на желание е да се потърси още един начин за разрешаването им”, уточни пред екипа ни директорът Б. Хаджийска.

сн. Самоков 365

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close