БоровецРегионални

В очакване на новия зимен сезон

От Чамкория до Боровец – едно 120-годишно пътуване в три века

Анелия Балабанова

120-godini-borovets-32016 г. преминава под знака на 120-годишнината на първия у нас и на Балканския полуостров планински курорт Боровец. Началото е поставено благодарение на цар Фердинанд и строежа на двореца “Царска Бистрица”. Според историческите справки преди него – още през 1896 г., първата вила построява ген. Петко Тантилов – заемал висши длъжности в българската армия до Първата световна война. Примерът му се оказва заразен и последван от предприемачи, банкери и офицери. Не след дълго Община Самоков открива първия хотел, казино, поща, ресторанти. Така Чамкория, както се нарича курортът до 1942 г., става желано място за отдих на столичани предимно през лятото. До 1928 г. частните вили са вече 74. През годините се провеждат различни престижни състезания, които донасят на Боровец световна известност.120-godini-borovets-3
„Изгрява и звездата” на Петър Попангелов. Тази история, събрала в себе си три века продължава и до днес. Под този наслов е и предстоящото откриване на новия зимен сезон. Пистите и съоръженията вече работят „под пара” благодарение на падналия сняг. Официалното начало ще бъде поставено на 17-ти декември с подготвено тържество и изненади за туристите. По повод 120-годишнината на най-стария зимен курорт в България ще бъде издадено списание с интересни и любопитни факти. Община Самоков, „Бороспорт” АД и Съюзът на хотелиерите в Боровец са подготвили програма, която включва участие на Поли Генова, Вили Стоянов и Брас Асоциация и още специални музикални гости.

С какво ново ще посрещнат гостите на Боровец от „Бороспорт” АД – фирмата – концесионер на пистите и съоръженията разказва маркетинг директорът Снежана Дамянова.

Дни преди старта на активния зимен сезон, какво ново да очакваме тази година?

По-малко от месец преди старта на новия сезон Боровец е напълно готов да посрещне хилядите любители на снежните спортове. Отваряме ски – зоната за  8-о декемврийските празници. Новото този сезон е заснежаването на долната част на писта “Червено знаме”. Тук обособяваме специална зона за шейни, която ще позволи безопасно пързаляне, отделно от скиори и сноубордисти. Зоната се заснежава и осветява, което е предпоставка да се превърне и в любимо място за вечерни разходки.

Увеличихме оръдията за сняг, вече са 175 на брой и покриват 2/3 от ски-зоната – главно ски-центрове “Ястребец” и “Ситняково”.120-godini-borovets-2

Другата новост е, че увеличаваме възрастовото покритие на детската лифт карта до навършени 13 години. И продължаваме предлагането на голямо разнообразие от лифт карти, включително сутрешна, следобедна и младежка. Бързо станаха много популярни.

Лансираме изцяло нов уебсайт на ски – зоната и на к.к. Боровец, в който предлагаме на всички хотели и заведения да се включат с базова информация безплатно. От този сезон ще предлагаме и онлайн резервации и закупуване на ски услуги и оборудване. Напомняме на всички наши гости да ползват възможността за онлайн зареждане на лифт картата за многократно ползване. Това е голямо удобство и ще ви спести времето за покупка на лифт карта на касите.

120 години малко или много са за развитието на един курорт с мащабите на Боровец?

СЕЗОНЪТ продължава вече 120 години! Тази история е огромно богатство. Тя привлича вниманието на потенциалните гости, а това е ключът за успеха ни. Историята на царското семейство, на тогавашната аристокрация и елит на България е тясно свързана с развитието на Самоков като регионален център и на Чамкория като първия планински курорт в България. Тази културна история върви ръка за ръка със славната спортна история на Самоковската ски школа. Гордеем се с нея и се опитваме да надграждаме с всичко, което правим през последните десет години в ски – зоната и в курорта като цяло.

С невероятната си природа, разнообразните исторически и културни забележителности наоколо и близостта си до столицата, Боровец има огромен потенциал да се развива като целогодишна ваканционна и уикенд дестинация, както и място за конгресен туризъм. Днешната популярност и успехи на курорта се дължат и на инвестициите в ски- пистите, ски-съоръженията, както и  в летните забавления, които „Бороспорт” АД прави през последните години. От 2010г. поддържаме първия в страната маунтин байк парк с над 20 км маркирани трасета, подходящи както за семейни разходки, така и за екстремни спускачи.

Това лято Боровец стартира и новата екстремна линия забавления по скално катерене и алпийски траверси, съвместно с екипа на Borovets Climbing and Mountaineering – Виктор Варошкин и Мартин Маровски. Те развиват и осем ски туринг маршрута за зимния сезон, нова активност, която искаме да популяризираме и в Боровец и околностите.

Планувате ли нещо по-мащабно като реклама и прояви, свързани с годишнината?

През цялата година вървяха реклами и интервюта, свързани с годишнината. Кулминацията на честването ще бъде през декември.  Планирали сме интензивна рекламна и ПР кампания по всички медии с участието на Петър Попангелов, Владимир Георгиев – кмет на Община Самоков, представители на Историческия музей в Самоков, Н.В. Цар Симеон II и много други. На 18 декември по Канал 1 на БНТ ще бъде излъчен  документален филм за 120 год. история на Боровец, с автори Методи Манченко и Георги Торнев, направен по поръчка на „Бороспорт” АД. 

В деня на официалното откриване на ски сезона – 17.12, заедно с Община Самоков и Съюза на хотелиерите в к.к. Боровец сме предвидили множество забавления, игри и специални награди за всички гости. По време на празника дневните карти ще са достъпни на символичната цена от 5 лв., а всички събрани приходи ще бъдат дарени на новосъздадения фонд “Петър Попангелов и приятели”, който си поставя за цел да подпомага и насърчава развитието на снежните спортове сред децата и младите хора в Самоков и региона. Безплатно нощно каране, както и уроци за деца и начинаещи до 12 г. ще зарадват любителите на пистите.

Всеки, закупил лифт карта в деня на откриването, ще може да участва и в лотария за спечелването на една от 120-те сезонни карти, които „Бороспорт” ще раздаде по случай годишнината на курорта. В специално предвидени промо шатри, гостите ще могат да се запознаят с новостите и тенденциите при водещите компании в производството на екипировки за зимни спортове, както и да се възползват от ваучери за отстъпки; да се включат в дегустации на вина и местни кулинарни специалитети и др. А за доброто настроение през целия ден ще се грижат известни изпълнители като Поли Генова, Вили Стоянов и Брас Асоциация, DJ Аndrey Exx & Diva Vocal – специален гост от Русия, DJ Skill, Smugglers Collective и много други.

На сцената пред хотел “Рила” ще почетем и приноса на всички, които са спомогнали за развитието на ски спорта и ски зоната в Боровец, над 40 души по предварителния списък, който сме събрали.

Скоро бяхте на туристическо изложение в Румъния. Къде сме ние и какви са ви впечатленията?

От години българското Черноморие е позната и предпочитана дестинация от румънските туристи. Доказателство за това е целенасоченото търсене на оферти за почивни и празнични дни. По отношение на зимните почивки през последните години расте интересът от страна на туристите от Балканските държави, особено Румъния. Работим активно да стимулираме този интерес и да наложим Боровец като предпочитана дестинация за зимна почивка.

Кои са актуалните тенденции в зимния туризъм?

Към момента според ранните записвания имаме увеличение при резервациите от страна на туристите от Великобритания с около 32% в сравнение със същия период през миналата година. Продължава високият интерес от страна на туристите от Балканските държави – Турция и Гърция, Румъния. Негативната тенденция на Руския и Украинския пазар остава. Положителна е картината по отношение на директните продажби и записванията от българи. Записванията за Коледните празници са с около 36% над миналата година по това време, за Нова година са на същото ниво като предходната година. Структурата на записванията към момента е: външни пазари 68% и директни продажби, включително записвания от българи, 32 %.

Кога Боровец ще заеме мястото, което му се полага и скъси дистанцията спрямо Банско и Пампорово?

Не може да се говори за необходимост от това Боровец да настигне другите два големи ски курорта в България. Трите курорта се развиват успешно през последните години и тази благородна конкуренция помага на всички. Боровец не изостава в нито едно отношение, напротив… И тука ще се аргументирам: първо, все повече българи – софиянци и пловдивчани, предпочитат Боровец за тяхната ски ваканция или ски уикенд, привлича ги липсата на опашки на лифтовете и равномерното натоварване на трите ски-центъра, защото са планирани правилно от гл.т. на брой писти, лифтове и легла в курорта. Не бива да се пренебрегва и близостта до столицата, гъвкавата ценова политика и разнообразието от различни видове лифт карти, които предлагаме. Второ, Боровец предлага най-добрите условия за нощно каране. Трето, „Бороспорт”АД направи големи инвестиции в посока връщането на курорта на световната ски сцена, проведохме 2 европейски купи по ски алпийски дисциплини за мъже и жени през 2014 и 2016 г., заявили сме трета през 2018 г. Купите минаха на световно ниво според оценката на ФИС, БФСки, състезателите и треньорите им. Целим и като ски-зона сме готови за домакинството на Световна купа. Това, което ни бави в момента е състоянието на общата инфраструктура в курорта – пътища, паркинги, липсата на курортен център със заведения и забавления на европейско ниво.

Не на последно място Боровец е все по-търсен и от любителите на фристайла и фрирайда. За фристайл предлагаме 2 терейн парка, подходящи за начинаещи и за напреднали – Промо Парк Бороспорт в ниската централна част на курорта, и Сноу Парк Бороспорт – в горната част на писта “Попангелов”. За трета поредна година имена от българската и международната фристайл сцена ще премерят сили по време на Red Bull Fragments  в края на януари.

Като хора от предните редици продължавате ли да мечтаете и вярвате в неговото бъдеще?

Не случайно цар Фердинанд избира именно Чамкория, за да построи своите ловни резиденции.  Боровец, намиращ се в сърцето на Рила планина и в подножието на Мусала, при това на две крачки от София, без съмнение има най-голям потенциал за развитие.  Разбира се, че вярваме в бъдещето на Боровец и подплатяваме тази вяра с огромните инвестиции, които правим.

Днес Боровец дава възможност за практикуване на редица спортове, както през зимата, така и през лятото. През зимата освен за скиори и сноубордисти, курортът предлага отлични възможности за фристайл и фрийрайд, а от новия сезон – и ски туринг. Лятото в Боровец изобилства от възможности както за семейства с деца, така и за по-екстремни преживявания.

„Бороспорт АД” е фирмата – концесионер на пистите. „Развързаха ли ви се ръцете” по отношение на инвестиционната политика?

И през този сезон продължава развитието на мащабната инвестиционна програма на обща стойност 40 млн. евро. Благодарение на нея е изградена и разширена модерна система за изкуствено заснежаване със 175 оръдия за сняг, изкуствено езеро, помпена станция по най-новите технологии на “Техноалпин” в ски-центровете “Ястребец” и “Ситняково” (Централен Боровец), както и в отсечката при финала на писти “Ястребец 1”, а вече и в долната част на писта „Червено знаме”. Това осигурява идеалното заснежаване и обработване на нaд 300 дка писти в курорта. Само за поддръжка на пистите ежегодно изразходваме 200 хиляди лв.

Важно ли е да има някакъв по-дългосрочен поглед върху нещата и по-цялостна стратегия?

Изключително важно е. Ние работим така от 2006 г. насам, когато разработихме мастер план за развитието на ски- зоната за следващите 20 години съвместно с френската фирма „Дианеж”.

Къде е мястото на Общината?

Община Самоков е ключов наш партньор точно в посока дългосрочното развитие на курорта. Подкрепяме с две ръце инициативата на Общината за нова визия на т.нар. “златен триъгълник” и организирането на международен архитектурен конкурс. Нашият курорт има нужда от център, който да отговаря на съвременните разбирания за естетически издържана, устойчива, природосъобразна и привлекателна за туристите и местните жители среда.

Какво предвиждате като политика по отношение на масовия спорт и децата през предстоящия зимен сезон? 

Дългосрочната ни инвестиция в младите скиори и бордисти, както и в бъдещето на зимните спортове, продължава и тази година. И този сезон ще предоставим безплатни лифт карти на всички деца от детските градини и ученици до 12-ти клас в Община Самоков, както и на състезателите от всички местни спортни клубове, независимо от спорта, който упражняват. “Бороспорт” осигурява на всички безплатни лифт карти за ваканциите и по една седмица през всеки един от зимните месеци.  Изисква се само предварителна заявка от училището или клуба с данните на децата, както и периода на ползване на картите. Традиционно, ски и сноуборд клубовете от Общината получават безплатен сезонен достъп до съоръженията.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close