ОбществоРегионалниСамоков

В ОУ „Христо Максимов“ дадоха старт на модерното обучение

„Самоков 365“

Днес в Основно училище „Христо Максимов“ официално бе прерязана лентата на новоизградения СТЕМ център. Събитието бе обвързано с предстоящия Ден на Земята. По този начин в Самоков има още едно учебно заведение, което разполага с модерна и иновативна технология за обучение. И със специално обособени кабинети, в които учениците могат да прилагат знанията си нагледно. С подобни СТЕМ центрове могат да се похвалят още ПГ „Константин Фотинов“ и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“.

 „Основно училище „Христо Максимов“ цели да даде качествено образование на учениците ни. Ние се стремим възпитаниците ни да са адекватни на съвременните технологии. Кандидатствахме по Национална програма за изграждане на СТЕМ център за малко училище, до 300 ученици, за сумата от 50 хил. лв. Поради пандемията имаше известно забавяне, но сме благодарни, че той вече е факт“, подчерта директорът Антоанета Николова.

Новоизграденият СТЕМ център в Основно училище „Христо Максимов“ е с интериорна и технологична среда, която напълно отговаря на най-новите тенденции в посока на модерно, функционално, естетически издържано, сигурно и функционално обучително пространство. Той е място за учене чрез експерименти, откривателство, самостоятелно проучване, индивидуални и групови проекти, дебати, формиране на умения и интерес към природните науки.

STEM центърът разполага с последно поколение технологии и образователен софтуер за провеждане на качествено обучение в областта на STEM науките.

Той включва два кабинета. Първият е обединен с друго учебно пространство, което представлява практическа лабораторна станция с обособени лабораторни острови за извършване на експерименти по природните науки. Двете зони са свързани чрез врата, което предполага лесното преместване на учениците в рамките на един учебен час – за осъществяване на различни практически дейности.

Началото на мероприятието, посветено и на Деня на Земята, поставиха ученици от четвърти клас. Те представиха най-същественото за СТЕМ науките, както и за новото обучително пространство, създадоха празнично настроение със своя съдържателен и иновативен мини-спектакъл, подготвен от г-жа Анелия Георгиева. Учениците нагледно показаха, че вече могат да боравят с новите технологии, като направиха кратки демонстрации пред присъстващите.

 

Гостите на събитието получиха информационна брошура за СТЕМ центъра, под формата на книжка, изготвена от г-жа Боряна Спасова, както и изработени от децата на 3Д принтера модели на сърца, символизиращи любовта към нашия единствен дом – планетата Земя.

 

Събитието бе уважено от кмета Владимир Георгиев, зам.- кмета Люба Кленова, Снежана Дамянова – главен експерт “Образование и култура” към Община Самоков, Александър Чантов – представител на “Юнион Интерактив”, чиято техника е използвана за оборудването на СТЕМ центъра, представители на Обществения съвет и Училищното настоятелство към ОУ „Христо Максимов“, директори на образователни институции и гости.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close