Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

В ОУ „Неофит Рилски” се проведе беседа с родители за влиянието на полезните и вредните храни върху децата

По инициатива на Здравната комисия в Обединено училище „Неофит Рилски” се проведе беседа с родителите на тема: „Здравословни и вредни храни и влиянието им върху децата”. Срещата имаше за цел да изясни, кое прави храните вредни, а именно тяхното съдържание на консерванти, добавки и оцветители и как да се четат етикетите на хранителните продукти, които купуваме. От Комисията призоваха те да се четат, като дадоха конкретни примери за етикети на храни, които са често консумирани от децата в училище. Подкрепено със статии на медицински изследвания беше обяснено, че вредните храни водят не само до широк спектър на заболявания, но предизвикват и хиперактивно и агресивно поведение в децата. Бяха представени полезните и вредните храни и в какво отношение трябва да присъстват в ежедневното меню на децата. За да бъде по-достъпна информацията беше онагледена с хранителна пирамида. Родителите се започнаха с това какво количество вода дневно трябва да се изпива в зависимост от телесното тегло на човек. Бяха дадени препоръки за приготвяне на храната.

Презентацията завърши с апел към родителите да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на близките си, да казват редовно на децата си, че ги обичат, защото няма по-полезно от това едно дете да знае, че е обичано.

След презентацията председателят на Здравната комисия – Валентина Балабанова, призова родителите да бъдат отговорни по отношение качеството на храната, хигиената и дневният режим на децата. Отношение по коментираните въпроси взе и зам.- директорът г-н Чамов. В неговото изказване беше подчертана нуждата от спорт и физическа активност на всички подрастващи. Х. Чамов обърна особено внимание на факта, че мобилните телефони и таблети не са безвредни, защото те имат негативен ефект върху нервната система на децата. Неговото обръщение към родителите бе, че училищната институция няма как да контролира децата във времето, в което не са на училище. Ето защо отговорно отношение за създаване на здравословни навици в децата трябва да вземат и родителите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close