Обща категорияОбществоСамоков

В ОУ „Митр. Авксентий Велешки” отбелязаха Деня на спорта с изявени спортни деятели

Анна Манова

В ОУ „Митр. Авксентий Велешки” отбелязаха Деня на спорта с изявени спортни деятели. На 17 май от 14:00 часа в двора на училището ученици и учители отдадоха почит към всички български спортисти, прославили името на нашата страна. Имаше специално пригодени кътове за различните спортове, включително и тепих за борба. Основната цел на събитието беше децата да не се отдалечават от усещането, че спортът носи настроение, дух и тонус. И не на последно място да се покаже необходимото уважение към най-добрите самоковски спортисти, треньори и учители, които са добър пример за подрастващото поколение.

Началото на празника беше поставено с химна на Република България. Водещ на спортното мероприятие, събрало на едно място големи имена в спорта, беше преподавателката по физическо възпитание в училището Ралица Струмина. Тя припомни пред всички присъстващи, че Самоков е град, допринесъл много за българския спорт и неговите спортисти не веднъж са предизвиквали сълзи от гордост с постиженията си. Те са заставали на първите позиции в различните дисциплини  и са развявали българския трикольор.  ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” има традиции в спортните прояви. Като ключът към успеха в спортните дейности в училище се базира не само на обучението на децата, но и в техния дух и желание на спечелят.

Всички присъстващи в двора на училището бяха пременени в спортни екипи, а една голяма част от учениците бяха с балони в ръце, пресъздавайки с бяло, зелено и червено българския трибагреник. В присъствието на директора Ирена Коцева и зам.- директорите Елена Дамянова и Даниела Трохарова бяха представени всички успешни спортисти и треньори в различни дисциплини, които бяха едновременно гости и участници в Деня на спорта. Сред тях беше голямата българската състезателка по лека атлетика Йорданка Благоева, бившата състезателка и настоящ треньор по лека атлетика към СК „Рилски спортист” Любослава Николова, дългогодишният треньор на отбора по ски бягане „Рилски скиор” Лиляна Кръстева, треньорът на националния отбор по ски скок Георги Жарков. Към тях се присъедини старши треньорът на БК „Рилски спортист” /мъже/ Людмил Хаджисотров, придружаван от изпълнителния директор на клуба Борислав Чилингиров и баскетболистите от отбора Дерек Райт, Мартин Маринов, Димитър Маричешки и бившите възпитаници на училището, а в момента национални състезатели и състезатели на „Рилски” Мирослав Васев и Николай Гелов. Сред баскетболистите беше и капитанът на женския отбор Моника – Лъки Радойкова. Групата от гостуващи спортисти беше допълнена от треньорите по ски алпийски дисциплини в клуб „Чамкория” Александър Марков, Борислав Банков и Мартин Маринов. Сред спортистите беше й дългогодишният състезател и треньор на СК „БороБорд” Христо Ахтаподов. Представители на борбата и треньори на клуба в града бяха Димитър Магаев, Николай Кашинов, Петър Панев и Леонид Христов. А до тях се наредиха треньорът на вратарите по футбол на ФК „Рилски спортист” Калоян Попов и вратарят Стилиян Бонев.

Част от спортния празник премина в награждаване на учениците и отборите, които са представили достойно училището на различни общински, областни и национални състезания. А децата аплодираха бурно успехите на своите съученици. В програмата се включи третокласничката Натали Николова, която изпълни песента „Чунга – чанга” обута в ролери. В празника участие взеха групата по народни танци „Самодивче”, ръководена от Р. Струмина и Д.Василева и мажоретният състав към училището.

Празникът продължи с демонстрация на различните спортове, с ученически игри и завърши с масов крос в двора на училището.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close