Седмицата

В ОДЗ „Самоково” малки и големи засаждаха фиданки. Инициативата е на ДГС

odz samokovoАнна Манова

Днес в двора на ОДЗ „Самоково” беше особено весело, навсякъде се чуваше детска глъчка. Причината този път не беше само хубавото време, а и желанието на малки и големи да засадят дръвчета. Инициативата по залесяването в училища и детски градини е подета от Държавно горско стопанство. Тази година на случаен принцип е избрано засаждането да бъде в ОДЗ „Самоково”, което от своя страна създаде положителна емоция на децата от всички групи и техните ръководителки. Малчуганите с трепетно желание се бяха подготвили да помагат на служителите със своите пъстри кофички и лопатки.

Инициативата е по повод Седмицата на гората, която е и професионален празник на заетите в горското стопанство. Поради лошото време миналата седмица и предвиденото тогава залесяване, то се случи на 17.04.15 г. /петък/ от 10:30 часа в двора на детската градина. „Много се зарадвахме, когато получихме обаждане от ДГС, че са предвидени фиданки за засаждане в двора на детската градина. Имаме желание всяка група да си има собствено дръвче и да се грижи за него. Като това има възпитателна и екологична цел, да покажем на децата как се засаждат фиданки, колко време отнема да пораснат големи дръвчета и най-вече да ги научим да ги пазят”, обясни директорката Марияна Дренска.

Днес бяха засадени 20 широколистни фиданки, като сред тях са явор, ясен и бреза. А малчуганите нямаха търпение да се включат и те, правейки дупките по-дълбоки. „Ние ще ги пазим и обичаме дръвчетата”, казваха по-големите от тях.

„Исках да направя добро за някоя детска градина. Тази е избрана на случаен принцип. Подобен тип инициативи е имало и до сега, смятам, че е редно да се продължат тези добри практики. Мисля, че тук е подходящо, тъй като наскоро бяха изградени и нови съоръжения за децата и че това ще подпомогне за по-добрата обща визия. Освен това основната идея е възпитателна – да покажем, че гората е ценен ресурс и трябва да се опазва”, каза директорът на ДГС Александър Кроснев. Като той не пропусна да попълни, че трябва да се противодейства на масовото и безразборно изсичане на гори, на което сме свидетели ежедневно. По този повод ДГС дават денонощни дежурства, с цел да се опази не само държавната гора, но всички видове собствености и да се намалят нарушенията.

Засаждането на фиданки в детските градини и в училищата е една наистина добра инициатива, защото още от най-крехка възраст децата трябва да знаят, че гората не е неизчерпаем ресурс и ние трябва непрекъснато да я пазим и обновяваме.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close