Регионални

В неделя

Президентски избори – епизод 2

Анелия Балабанова

1474118804main_picЦентралната избирателна комисия вече оповести официалните данни на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии. Какво сочат данните  на РИК София област? Най-общо казано картината не прави изключение от тази в национален мащаб. 39 557 гласа или 30.47% получава кандидат-президентската двойка Румен Радев/Илияна Йотова, следвана от представителите на ПП ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев с 28 947 гласа или 22.30 %. На трето място е двойката Красимир Каракачанов/Явор Нотев (16.5%) и Веселин Марешки/Петър Петров (9.27%).

Както вече ви информирахме, 32 609 са гласоподавателите в община Самоков, разпределени в 65 СИК. С един по-малко бяха правоимащите да участват в националното допитване. 19 083 е общият брой на действителните гласове. От тях разпределението е следното – 7 148 за Румен Радев/Илияна Йотова и 4 266 за Цецка Цачева/ Пламен Манушев. С трети резултат – 3124 гласа е Красимир Каракачанов. Следват Веселин Марешки /1732/, Пламен Орешарски /1068/, Трайчо Трайков /934/, Ивайло Калфин /753 / и Татяна Дончева – 311. Няма сигнали за нарушения в изборния ден, независимо от струпванията пред някои от секциите. Потърсихме за коментар местните ръководители на двете водещи политически сили, които ще мерят сили и на предстоящия в неделя /13-ти ноември/ балотаж. „Резултатът, който се получи на първия тур е още едно потвърждение, че предложените от нас кандидати са достойни личности и се възприемат от хората” – заяви Силвия Стойчева – председател на ОБС на БСП. Определи като смешен плач твърденията, че това не са техни предложения, а издигнати от Инициативен комитет като поясни, че начинът на регистрация на кандидатите е регламентиран съвсем точно в закона.

Валентин Милушев – председател на ПП ГЕРБ в Самоков определи изборите като трудни – не само за Самоков, а за цялата страна. Те ще бъдат едно изпитание за цялата държава какъв път ще поеме оттук натам – дали ще продължаваме да се развиваме по европейските принципи и изисквания или ще направим завой в друга посока. Важно е какви сигнали ще подадем към нашите партньори от Европа, заяви той. Относно възможността от предсрочни парламентарни избори, В. Милушев сподели, че е напълно възможно да има такива. „Г-н Борисов каза, че ако политическото доверие е снето от ГЕРБ би било нормално друг да управлява. Но каква е другата алтернатива? БСП с ДПС. Надявам се хората да нямат къса памет и да не са забравили някои поуки от миналото. При всички случаи едни предсрочни избори няма да са добре за страната. Гласуване през една година означава, че има нестабилност и това е лош сигнал към партньорите ни от Европа и бизнеса. Очакваме инвестиции, а при това положение те няма как да се случат” – сподели още общинският съветник. По думите му е напълно възможно на 13-ти ноември нещата да изглеждат и по коренно различен начин. „Мисля, че хората трябва да направят много трезва преценка при избора си в неделя. Смятам, че разумът ще надделее” – заключи представителят на местната структура на ПП ГЕРБ.

За предложението на РБ Трайчо Трайков прогнозите бяха различни, едни социологически агенции го поставяха в тройката, на местно ниво дори имаше коментар за стигане до евентуален балотаж. Резултатите, обаче, показаха други, различни нагласи. Трайков остана в по-крайна позиция. За коментар относно ситуацията след първия тур на изборите, потърсихме и един от представителите на местно ниво на РБ – Райко Масларски. Той сподели, че резултатите от изборите не са изненадали никого. „Оценката ми към социологическите агенции е, че много добре си свършиха работа, в 90% от прогнозите бяха много точни. Изборите на местно ниво минаха много кротко и прилично. Усеща се вече една култура на гласуването. Не бях запознат машинно как стават нещата при български условия. Видях че като паметник го разглеждаха устройството самоковци, като банкомат или машина за кафе. Но в това има бъдеще. За поредна година в София имаше опашки за предаването на бюлетините от секционните комисии, което е възмутително през 21 век. Категорично съм за електронното гласуване, защото фалшивите протоколи са не по-малка напаст от някоя грешка в системата. Резултатът на нашия кандидат Трайчо Трайков, е между 900 – 1000 гласа на местно ниво. Този резултат ни удовлетворява. Нямаше изненади на парламентарни избори 2016, защото както казах социологическите агенции си свършиха много добре работата. Марешки не е изненада след като във Варна си заредих автомобила с нафта на 1.70 лв., никаква изненада не беше. На Каракачанов резултатът показа, че е яхнал псевдовълната на бежанците, които аз не ги виждам така масово да нахлуват. А за балотажа – като човек на десницата само мога да кажа, че някой ако вижда десен кандидат в тези, които са останали, нека гласува за него”, каза Масларски.

Картите са хвърлени. Изгледахме епизод едно на филма „Кой ще бъде петият президент”. В неделя предстои втората, финална част. Оказа се, че изборът на държавен глава в България е доста по- труден от този в САЩ, но това е съвсем друга, отделна тема.

Малко в сянка от това кой ще наследи Росен Плевнелиев като че ли остана референдумът, иницииран от екипа на Слави Трифонов. Въпросите обаче, които той повдигна на дневен ред не бяха никак маловажни и определено разбуниха духовете. Голяма част от българските избиратели се произнесоха категорично относно питането народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура , дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и референдумите и това годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.Малко не достигна отговорите да се трансформират директно в закон. Смисълът от подобни инициативи обаче е безспорен и те са изключително показателни по отношение на демократичността и това доколко узрели сме да изразяваме гражданската си позиция по дадени теми.  

Справка в историята показва, че първият национален референдум у нас е проведен през 1922 г. за съдене на виновниците на националните катастрофи. Следват допитвания по исторически въпроси – за преминаване от монархия към република, и за приемане на нова конституция. От 1989 г. насам у нас са проведени два референдума. На 27-ми януари 2013 г. се провежда четвъртият по ред национален референдум на тема: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. На последните местни избори – 25-ти октомври 2015 се проведе национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ Сега, през 2016, сме свидетели на навлизане на демократични методи за избор, директно направен под формата на референдум, в който обаче, според екипа на Слави Трифонов се упражнява някаква форма на „национален геноцид”. До какво ще доведе това предстои да видим. А след тази неделя ще стане ясно дали майка или баща ще имаме за държавен глава.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close