ОбществоРегионалниСамоков

В Музея обособяват две зали, показващи героизма на самоковските воини

„Самоков 365“

В Историческия музей в Самоков ще бъдат обособени две експозиционни зали. Експозициите ще се направят по подготвен от екипа на Исторически музей – Самоков проект.

Проектът предвижда две от помещенията, които са били с административни функции, да се превърнат в експозиционни зали. Експозицията в тях ще бъде посветена на героизма на самоковските воини, участници в трите войни – Междусъюзническа, Балканска и Първа световна война. Експозицията се посвещава на 110 – годишнината от Балканската война. В нея ще бъдат изложени реставрирани оръжия.

Проучване показва наличие на трофейно австралийско оръжие. Австралийците са участвали, заедно с англичаните, в бойни действия с турската армия, като са разбити от турците, които са взели и оръжията им. Впоследствие българската армия побеждава турската при боеве и взема оръжията им, като се смята, че по този начин австралийското оръжие е попаднало на наша територия.

В експозицията, освен оръжията, ще бъдат включени и творби на Крискарец и Павел Кръстев като документалисти от войните, като чрез техните произведения се представя човешкия облик на войната. 30% от финансирането се осигурява от Фонд „Култура”, а останалите са собствени средства от бюджета на Историческия музей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close