ОбществоРегионални

В МБАЛ-Самоков посрещнаха Бабинден с две новородени

Анелия Балабанова

Бабинден – красив, изворен български празник. Традиция, оживяла през вековете. Днес тя беше спазена за пореден път. Работещи в АГ отделението на МБАЛ-Самоков и техни колеги се събраха, за да отбележат деня на родилната помощ. Да уважат събитието дойдоха кметът Вл. Георгиев, зам.-кметовете Люба Кленова и  Васил Сайменов, секретарят на Община Самоков – Ангелина Вангелова и председателят на ОбС – Силвия Стойчева.

Началото на импровизираното тържество постави д-р Снежана Троева с обръщение към тези, които дават живот. Тя самата е специалист с дългогодишен опит. В ръцете й са проплакали много самоковски бебета и е внесла радост в домовете на техните родители. Дори и на самия празник тя беше дежурна и даде живот на поредните двама малчугани, дошли на бял свят – момче и момиче. В обръщението си началникът на АГ отделението д-р Пламен Спасов не пропусна да спомене, че през настоящата година се навършват 80 години от неговото създаване и по този повод настроението на Бабинден е двойно по-празнично. От 1938 г. лекари и акушери се грижат за здравето на бъдещите майки. Професия е да доведеш на бял свят новия живот, отбеляза д-р Ковачка. Призвание е да вдъхнеш сила и кураж на родилката и почувстваш след това щастието в очите й. Няма по-хубаво нещо от това работата да се превърне в призвание за даден човек. Като акцент в изказването си тя наблегна на добрата екипна работа, довела до появата на 287 мъничета през 2018 г. Кметът Вл. Георгиев поздравителен адрес по повод празника.

В българския народен календар обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Макар с течение на времето доста от обредните обичаи да се позагубили, празникът се тачи и до ден-днешен е свързан с много смях, веселие и пожелания за многобройна челяд във всеки дом. Случайно или не 21-ви януари е и ден на на прегръдката, което крие в себе си известна символика. Няма нищо по-ценно от това да прегърнеш своята рожба.  В знак на почит и уважение  Ерма Димитрова и нейният съпруг Емануил бяха дошли специално от Долна баня, за да полеят вода на акушерката довела на бял свят техния син – Пламен. Съвременната вариация на автентичния обичай поливане беше изпълнен от Елена Дойнова. През изминалата година тя е родила своето трето дете. Още повече бебета през настоящата година си пожелаха специалистите, работещи в родилно отделение и официалните гости на събитието.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close