ОбществоРегионалниСамоков

В магията на музиката се потопиха учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по повод 1-ви октомври

„Самоков 365“

Международният ден на музиката и поезията отбелязаха третокласници с учители Попова и Димитрова от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“.

 

„Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не могат да бъдат премълчани“… Тази мисъл на Виктор Юго сякаш най – точно описва безсловестната красота на Орфеевото изкуство. Това е празник на всички, носещи магията на музиката и стиховете в сърцето си и създаващи красота и емоция от думи и ноти. В чудесна симбиоза между двата празника премина инициативата на третокласниците с учители Попова и Димитрова. В условия на пандемия те отбелязаха празника само в присъствието на Анна Вучова – певица и преподавател по музика в училището. Под звуците на класическа музика децата рецитираха прочувствено стихотворения, а Божидара Пашова изсвири на пиано старинна френска песничка. Двете изкуства взаимно допълваха емоционалния заряд на момента. Ние ,българите, можем да се гордеем с постиженията си в музикалното и поетично изкуство на народа ни. Светът се прекланя пред магията на народната ни песен, а една от тях „Излел е Делю хайдутин”, лети в космоса…

В началото бе музика! Един различен и интересен урок имаха учениците от I”б” клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с класен ръководител Йорданка Николчова и учител ЦДО Г. Механджийска. Човек винаги се е опитвал да си отговори на въпроса как се е появила музиката. Този въпрос е толкова стар, колкото и самата музика. Мислители, поети и музиканти са разсъждавали върху него и всеки е давал свой отговор. Възникването на музиката е резултат от един импулс на човека – потребността от ритъм в живота. Тя се ражда свързана с танца и поезията – като част от т.нар. синкретично изкуство, което всъщност е най-старият етап в историята на всички изкуства. Така се появил универсалният език на човечеството – Музиката. Нейното необяснимо въздействие върху хората продължава и до днес. За да почувстват магията на изкуството, учениците от I”б” клас със затаен дъх слушаха изпълнението на г-н Христо Христов, Т. Георгиева и В. Кроснева. Ралица Стоянова пренесе първокласниците в света на балетното и танцово изкуство. Музиката и танца дават израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да бъде премълчано.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close