Обща категорияОбществоРегионални

В края на април ще бъде представен победителят от конкурса за нов център на Боровец

На 27 април, петък, от 14:00 часа в Конферентната зала на хотел „Арена“ в Самоков ще се проведе представяне на спечелилия в международния архитектурен конкурс за Нов център на Боровец проект от авторите му William Matthews Associates и Stephen George International Bulgaria. В рамките на представянето ще се проведе и официалното награждаване на първите пет класирани проекта. Конкурсът се организира от Община Самоков с подкрепата на Камара на архитектите в България, Съюз на архитектите в България и Съюз на урбанистите в България и платформата за градски проекти Urbanistas.eu.

Първопремираният проект се представя след извършената доработка според препоръките на журито на конкурса. Следващите стъпки за реализация на проекта са разработване на ПУП за територията Златния триъгълник, техническа и работна фаза, финансиране и търг за избор на изпълнител. Проектът ще бъде изпълнен поетапно, като първата фаза ще обхваща изграждане на подземната и транспортна инфраструктура, търговския пасаж и прилежащите пешеходни и обслужващи зони. Наемането на търговските площи в територията ще се осъществи на пазарен принцип чрез публичен търг.

Победителите бяха избрани от журито на конкурса измежу 40 проекта от 17 държави. Освен парична награда от 20 000 лв, екипът премиран на първо място получава правото за директно договаряне на работна фаза на инвестиционен проект. Класираните на второ място получава парична премия от 12 000 лв. а тези на трето – 8 000 лв. Четвъртото и петото място получават две премии от по 5 000 лв.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close