ОбществоРегионалниСамоков

В духа на стария Самоков започна десетото издание на Национален фестивал за стара градска песен

Анна Манова

Днес в Самоков е ден, посветен на любителите на старата градска песен, защото преди броени часове бе дадено началото на юбилейното десето издание на Националния фестивал на старата градска песен.

Слънчевото и топло октомврийско време посрещна гости и местни жители пред и в сградата на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Читалищното ръководство, съвместно с Община Самоков, са организатори на събитието, което се превърна в традиция.

И понеже изданието е юбилейно, организаторите изненадаха присъстващите като им направиха посрещане на открито пред културната институция, с изпълненията на акордеонистите на Георги Машов. Програмата в началото включваше сцена от стария Самоков, в която по улицата се разхождат дами с дълги рокли и капели, придружени от също толкова издокарани господа. Пред тях ги очакваше файтон, в който те можеха да се повозят. Имаше и стар фотоапарат, а Борислав Искрев, ръководител на ФТА „Самоков“, се бе впуснал твърде успешно в ролята на фотограф. Красив танц, под акомпанимента на акордеон на Мариан Минчев, изпълниха грациите от Школата по балетно изкуство към Читалището.

Ралица Стоянова и Димона Савчова, също пременени в тематични одежди за стария градски стил, са водещи на събитието. Те поканиха всички да присъстват на фестивала и да се насладят на хубавата музика.

Националният фестивал за стара градска песен е с конкурсен характер. Тази година в него участват състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Председател на журито е Станислав Почекански – преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, а членове са Георги Андреев – композитор, диригент и директор на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Димчо Тосков – дългогодишен преподавател по акордеон и китара в Детска музикална школа „Васил Стоин“, аранжор и ръководител на любителски състави в Самоков.

Официален гост на откриването бе кметът Владимир Георгиев. Той поздрави организатори и гости, като изрази радостта си от това, че фестивалът се е превърнал през годините в една добра традиция, която събира в салона на Читалището всички онези, които са пазители на хубавата стара градска песен и неини продължители в годините.

Председателят на Читалището Стоян Пашов даде старт на десетото юбилейно издание на фестивала. То започна с изпълненията на ВИГ „Усмивка“, гр. София, които бяха подготвили специален поздрав за самоковци.

Конкурсната програма продължава цял ден. А финалът е от 17:30 часа, когато ще бъде прожектиран филмът „20 години „Лунни лъчи“, а след това с концерт на самоковския състав „Лунни лъчи“ и награждаване на отличените в различните категории.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close