ОбществоРегионалниСамоков

В Драгушиново ще отбележат 150 г. от освещаването на „Св. Теодор Тирон” тази събота

„Самоков 365”

В самоковското село Драгушиново ще отбележат 150 години от освещаването на храма „Св. Теодор Тирон” навръх Тодоровден /16 март/. Църковното настоятелство и кметството на селото канят всички жители и гости на Драгушиново на големия християнски празник, за да отпразнуват заедно два празника в едно.

„Св. Теодор Трион” е един от най-старите действащи православни християнски храмове в нашия край. Той има 150-годишна история и е осветен през далечната 1869 година. Преди него в селото е имало друга черква, носеща името на същия светец, която е била отнесена от водите на река Искър при едно от нейните големи разливания. Предполага се, че строежът на черквата е продължил около две години. През есента на 2018 година, със собствени сили и желание на няколко души, е освежена цялата фасада на църквата и притворът. В обновения си вид е готова да посрещне гости от близо и далеч.

В съботния ден празненството ще започне в 8:00 часа в черквата, където ще бъде отслужена тържествена служба от поп Петър Стоименов. След това между 10:00-10:30 ч. на всички присъстващи ще бъде раздаден за здраве традиционният рачник и коливо за почитане на Св. Теодор Тирон. От 10:30 часа ще има водосвет пред черквата на конете и техните стопани, както повелява традицията на Тодоровден, познат повече сред хората като конския  Великден. Програмата ще продължи с даване на старт на колопоход до местността „Бойов дол” за намиране и връщане в черквата на чудодейната икона на Свети Теодор Тирон. Връщането на иконата в храма ще бъде съпроводено с награди за всички участници.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close