ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионални

В Драгушиново търсят дълготрайно разрешение на проблема с боклуците

Анна Манова

На 15 юни в Драгушиново се проведе среща по темата с нерегламентираните сметища. Тя беше инициирана от кмета на селото Георги Хаджийски. На своеобразната кръгла маса присъстваха депутатът Валентин Милушев, представители на ГЕРБ – Самоков, членовете на Сдружение за развитие на Драгушиново и жители на селото.

Началото на срещата беше поставена от домакина на събитието Георги Хаджийски, който запозна присъстващите с естеството на проблема, а именно превръщането на землището на Драгушиново в градско сметище на Самоков. По думите му преди 30 години това, което е свързвало двете населени места са били заводи и аграрно – промишления комплекс, а сега са боклуците. Кметът на селото не еднократно е сигнализирал за този наболял проблем и е търсил мерки за разрешаването му. Хаджийски подчерта, че е искал съдействие от страна на различни институции, звънял е на 112, сигнализирал е отдел „Екология” в Община Самоков, водил е разговори с кмета Владимир Георгиев. Освен това е изготвена подписка от страна на жителите на селото, адресирана директно до министъра на екологията Нено Димов и зам.- министър К. Живков. Един от последните сигнали до РИОСВ е от януари месец, когато представители на институцията са констатирали замърсяване при Околовръстния път и са съставили констативен протокол. В този случай Общината е задължена в рамките на един месец да ликвидира нерегламентираните сметища и да не допусне замърсяването на съответните площи отново. Дълготрайно решение на този казус до момента няма. Жителите на селото апелират за засилване на контрола върху почти ежедневното превръщане на входа на Драгушиново в място на зарази, епидемии и бунище.

В дискусията, която продължи повече от два часа, се разгърнаха причините за това състояние. Беше поставен акцент и върху липсата на работеща система за сметосъбиране, извозване и депониране на боклуците, в това число и неработещото сметище, за което бяха дадени 10 мил. лв. беше обсъдена и ненаказуемостта на всички онези, които с каруците си непрекъснато изхвърлят боклука си между Самоков и Драгушиново, дори в ливадите на хората. Георги Хаджийски подчерта, че много по-лесно би било ако каруците се регистрират в общината и тя от своя страна им налага глоби в на базата на констатирани  нарушения. В момента на локалното сметище е назначен пазач да следи за нарушители и неправомерно изхвърляне на боклук. Темата остава отворена.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close