ОбществоРегионалниСамоков

В Драгушиново очакват ново щъркелче през май

„Самоков 365“

 В гнездото на двойка щъркели в с. Драгушиново вече има яйце. Очаква се малките да се излюпят през май. Това става ясно чрез видеонаблюдението, монтирано на гнездото на двойката пернати. По този начин всеки, който обича емблематичните птици, може да ги покани в дома си, благодарение на инсталираните онлайн видео камери.

Като част от кампанията за защита на щъркелите през 2019 г., в Драгушиново  бе монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в селото. С нейна помощ бе наблюдаван животът на щъркеловото семейство – снасянето на яйцата, излюпването на малките и всеотдайната грижа на родителите за тях. През 2020 г. Българското дружество за защита на птиците обяви конкурс в социалната мрежа за избор на имена на мъжката и женската птица – Драго и Драга. Досега двойката вече има хиляди  последователи и харесвания от цял свят. А в село Драгушиново могат да се похвалят с най-много активни щъркелови гнезда.

Другото семейство щъркели с поставена онлайн видео камера се намира в село Ярлово. Птиците носят имената Снежи и Ростислав и от 2017 г. Българското дружество за защита на птиците следи  интересни обрати в личните им взаимоотношения и грижите по многолюдната им челяд.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close