Обща категорияОбществоРегионални

В Драгушиново възобновиха честването на празника Св. Дух

„Самоков 365”

В село Драгушиново възобновиха честването на християнския празник Св. Дух. По традиция и спрямо християнските вярвания, празникът на Св. Дух се отбелязва ден след Петдесятница – петдесетия ден от Възкресението на Иисус Христос, като за тази година това е 28 май /понеделник/.

Празникът в Драгушиново беше честван на 27 май /неделя/ пред параклиса „Свети Дух”, намиращ в местността Дабето. А ден преди това кметът на селото Георги Хаджийски съвместно с председателя на читалището Петър Домишляров се погрижиха да почистят цялото пространство.

Над 120 души се събраха на водосвета, който започна в 11:00 часа. Не липсваха вкусен курбан и богата трапеза. Проповед за естеството на празника и молитва за здраве отслужи отец Петър. След това думата беше дадена на кмета Хаджийски, по чиято инициатива се възобновява отбелязването на празника. Неговата идея е радушно приета от членовете на църковното настоятелство на „Св. Теодор Тирон” и от председателя Петър Домишляров и секретаря Румяна Костадинова на читалището в селото. Като гордост за Драгушиново определи секретарят Костадинова случващото се в местността Дабето.

Кметът Хаджийски поясни пред всички присъстващи, че през Средновековието се е приемало, че Свети Дух е покровител на рударите и поради тази причина е бил честван много тържествено в Драгушиново, като място където се е произвеждало най-качественото желязо в България и на Балканите. Големият празник останал и в годините на турското робство, когато около запазения и до днес параклис “Свети Дух” се събирали хора от самоковско, ихтиманско, софийско, за да го почетат.

Интересно е, че параклисът е единствената останала запазена сграда от старинна крепост. Около нея преди време са намерени сребърни монети, но не са извършвани археологически разкопки. Входът му се намира от западната страна сред скали, като трябва да се премине през тях и човек да наведе глава, за да влезе през малката врата на светата обител. А от северната му страна е съхранена сухата зидария. На мястото, където се намира параклисът множество хора са давали курбан за здраве, след преживян личен катарзис.

Във връзка с възобновяването на позабравената традиция група инициативни хора решават да възстановят апсидата /полукръгло пространство, което заема централна част на източната стена на християнския храм/, която е разрушена. Още същия ден успяват да съберат 200 лв., с които да поставят началото.  По думите на кмета Хаджийски ще бъдат сложени кутии в различни точки в селото и в града. Идеята е отбелязването на този ден да бъде още по-празнично, като освен курбан да има и тържество в читалището в селото. Тази година беше поставено началото и на удостояване с награда на заслужили жители на селото. Пръв носител на това отличие е вицешампионката по карате Мартина Хаджийска.

Кметът изказа своята благодарност към всички участници в празника, като не пропусна отец Петър, председателя на читалището Петър Домишляров, секретаря Румяна Костадинова и Вера Димитрова, която е част от църковното настоятелство.

 

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close