Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

В Доспей събират средства за възраждане на стария рушащ се храм

Анна Манова

Жителите на Доспей са се наели с благородната задача да възобновят старата църква в селото. Храмът носи името на двамата първоапостоли Св. Петър и Св. Павел и е разположен в сърцето на населеното място. В момента състоянието му е повече от тъжно, защото е паметник на разрухата. От години святото място е пустеещо. За възстановяване на предишния му облик е необходим сериозен цялостен ремонт.

Вярващите хора от село Доспей се обръщат със своята болка към архиерейския наместник отец Михаил Колев. Надеждата им е храмът да получи своето необходимо възраждане и да съхрани духовната ни история. Отец Михаил откликва на местните, застава със своя авторитет и съвместно провеждат няколко инициативни събрания. Първата стъпка е вече предприета – благодарение на добри хора, милеещи за съхраняването на историческото минало на района, покривът на старата църква „Св. Петър и Св. Павел” е изцяло подменен. Това се случи в началото на ноември 2018 г.  На ноемврийската сесия на ОбС /22.11/ беше гласувано решение да се отпусне дървен материал за ремонта на стария храм.

Църквата „Св. Петър и Св. Павел” се счита за най-старата в региона. На това място  още от епохата на турското робство се е намирала малка църква, като част от сградата й е била вкопана в земята.  Пристроявана е, като е разширявана на три етапа – характерен белег за самоковските селски църкви. Старата църква „Св. Петър и Св. Павел” е сред най-старинните в региона наред с Бельова църква, старата църква в село Марица, Алинският манастир /”Св. Спас”/ и храмът в Широки дол. Иконите вътре са дело на зографи от самоковска школа.  Поради трагичното състояние на храма те са преместени в другата църква в селото, носеща същото име. Старинните стенописи два пъти са боядисвани отгоре. В следствие на появилите се в последно време течове от покрива те са се показали отново. Красивият иконостас също е съсипан. Той е дело на прочутите за времето си резбари от рода Филипови, които са живяли в село Осой, намиращо се днес в пределите на Македония. Преди време иманяри са разкопали голяма дупка в църквата.

Неумолимият ход на времето оставя своите трайни отпечатъци и днес старият храм е в окаяно състояние, чакащ някой да му обърне по-специално внимание.

Близо 80-годишната доспейка Генка Фъркова си спомня как като дете нейната баба я е водила в старата църквата, имало е навес навън, взимали са курбан за здраве. От 25 години баба Генка изпълнява ролята на клисар, като е наследила това упование в Бога от нейния баща, който също е изпълнявал тази длъжност. През първите няколко години като клисар е работила в старата църква, грижела се за извършването на опела, след това се е преместила в новата.

„Хората в селото са добри и вярващи. Посещават църквата, уважават институцията. Черквата беше много хубава, но от повече от 20 години не е действаща. Дворът е занемарен, в него се намира старото гробище”, казва баба Генка. Тя допълва разказа си с историята за стара дървена икона, която има белези от куршуми от времето на турското робство. Тя била открадната, задно с още няколко икони преди години. За щастие те са открити и върнати на селото.

Храм се гради с дарения от миряни, притежаващи добри вярващи сърца. На това се надяват хората от селото – да успеят да възродят една от най-старите църкви в региона.

„Необходимо е да се извърши спешен ремонт. В началото на този месец покривът беше изцяло ремонтиран, преди това се бяха появили течове на много места, които разкриха красиви стари стенописи. Те бяха боядисани с боя. Преди няколко седмици на място дойдоха специалисти и казаха, че са изключително ценни”, сподели секретарят на читалището в селото Елена Ковачка.

Всички икони са преместени в новата църква, която носи същото име и се намира в началото при влизане в Доспей. По думите на Фъркова и Ковачка хората от селото почитат големия християнски празник Петровден и на него правят курбан. Това е основната причината двата храма да носят едно и също име.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close