ОбществоРегионалниСамоков

В Доспей отбелязаха два празника –  Никулден и 200 години от рождението на Станислав Доспевски

В салона на НЧ „Отец Паисий – 1910“ в самоковското село Доспей се състоя тържество, посветено на църковния празник Никулден, който бе съчетан и с отбелязването на 200- годишнината от рождението на видния самоковски художник и иконописец Станислав Доспевски. Празничната програма бе организирана от дейците в местното читалище, съвместно с НУ „Станислав Доспевски“.

„Тази година решихме заедно с училището да отбележим рождението на нашия патрон Станислав Доспевски“, каза секретарят на читалището Елена Ковачка. Тя посочи, че с училището споделят общ патрон заради наскоро открития Културен дом в селото, наречен на Станислав Доспевски. Той е под егидата на читалището в селото.

Тържеството бе съпроводено от приветствени слова, песни и народни хора. Децата от двете културни институции разиграха и тематичен за региона шопски хумор. На сцената те разказаха и за делото на свети Николай Чудотворец.

По време на церемонията участниците отбелязаха, че на 16 декември в салона на читалището също ще се състои тържество, посветено на коледните празници, като ще бъде запалена и елхата в селото.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close