ОбществоРегионални

В Долни Окол облагородиха местността „Мечката”, селото непрестанно се развива

„Самоков 365”

През последните години село Долни Окол променя своя облик, благодарение на всички, които безвъзмездно са обединени от една цел – развитието на селото в положителна посока. Сериозна заслуга за това има Комитетът за възраждане на Долни Окол, който успешно реализира проекти от значение за всички жители и гости в района. Всеки е добре дошъл да се присъедини към инициативите. Защото всъщност “комитетът” са всички хора, които дават от сърце – труд, време, усилия, финансово подпомагане или идеи за подновяването на селото. На профил във Фейсбук се публикува актуална информация относно събития и други дейности.

Последната реализирана инициатива е превръщането на местността “Мечката”, която се намира над населеното място в още по-интересно и любимо място за всички. Вече е поставена дървена скулптура на Мечка, символ на местността, и то защото зад направата ѝ се крие истинска история, позната на малки и големи. Новата фигура е дело на майстора дърворезбар Васил Говедарски, с височина над два метра. Необходимите 1500 лв за нейното закупуване, са събрани с общите усилия на жителите на селото.

Кметът Николай Стойнов се радва на силна подкрепа от страна на жителите  в селото и на всички, които се включват в осъществяването на идеите на комитета.

През последните години са реализирани редица инициативи, които променят малкопто наслено място и го правят по-приятно за всички. Обновена чешма, детска площадка, беседки и навес красят центъра на селото, звън на камбани се чува от новоизградената камбанария в двора на църквата. Само на няколко минути от центъра се намира и параклисът на Долни Окол, от където се открива чудна гледка над селото. Деца тичат и играят на игрището за футбол до красивата местност “Мечката” докато там млади и стари се наслаждават на времето прекарано под големия навес и барбекюто, даващи чудесна възможност за излет сред природата.

Община Самоков в края на октомври подписа договор за финансиране на проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност на обществени сгради по селата – читалища и кметства. Програмата за развитие на селските райони ще отпусне средства в размер на близо 833 хиляди лева за селата Горни и Долни Окол, Шипочане, Гуцал и Рельово. С тези средства ще бъде санирано кметството в Долни Окол, подменена дограма, ремонтиран покрив. Освен това от общинския бюджет са предвидени средства за направа на спортна площадка в близост до кметството. В момента се работи по подмяна на плочките на тротоари в селото. И така, с всеки изминал ден, с общините усилия на местната власт, кметския наместник и жителите на селото Долни Окол променя своя облик.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close