ОбществоРегионалниСамоков

В Деня на будителите областният управител Илиан Тодоров откри паметника на самоковските опълченци

„Самоков 365”

Навръх Деня на народните будители в центъра на Самоков се състоя официалното откриване на новия паметник на опълченците. Мемориалът е изграден по идея на гражданска инициатива и по-конкретно се базира на изследванията и проучванията на самоковеца Бойчо Стамболийски. Той е издирил имената и военните чинове на самоковците, участвали в българското опълчение и освободителната война през 1877 – 1878 година. Паметник е в изпълнение на решение номер 302 от 19.05.16 г. на ОбС.

Специално за случая на място присъстваха областният управител Илиан Тодоров  и Иво Андонов – директор на Дирекция „Социални дейности” към Министерство на отбраната. Събитието  беше съпроводено с духова музика.

В словото си кметът Владимир Георгиев отбеляза, че с този паметник ние помним саможертвата на опълченците. Пред присъстващите той обясни, че той е дело на скулптора Марин Марков и представлява цялостна композиция от няколко бронзови плочи, върху които са изписани имената на самоковските герои. Опълченски кръст е поставен на първата паметна плоча, а на всяка една от останалите са гравирани лаврови клонки. Пред тях се намира събирателният образ на опълченеца, който държи в ръцете си опълченското знаме. Върху знамето с по-светли тонове е гравиран релефен лъв.

Иво Антонов – директор на дирекция „Социални дейности“ в Министерство на отбраната заяви, че Самоков може да се гордее с още един военен паметник. Той пожела на самоковци да пазят и тачат спомена за героите.

На церемонията по откриването присъстваха представителите на общината, ученици, граждани и гости. Архиерейският наместник отец Михаил отслужи празничен водосвет, след който последва едноминутно мълчание в знак на уважение към славните ни герои. Присъстващите положиха венци и цветя пред паметните стели.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close