Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

В ДГ „Звънче” започна работа по нов проект – „Умеем и успяваме заедно”

“Самоков 365”

На 01.10.2020г. бе дадено началото на проект „Умеем и успяваме заедно“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Той обединява дейности, насочени към интеграция и социализация на децата от уязвими групи при съвместни инициативи и занимания с техни връстници. В различните секции работата е насочена към реализирането на форми на взаимодействие между децата от различен етнически произход за утвърждаването на междукултурните ценности и многообразието в образователната среда в детска градина „Звънче“. Дейностите се осъществяват в 6 секции с 6 обучителя.

 

 

В секция „Млад родолюбец“ се работи с 25 деца от ПГ-5г. „ПЧЕЛИЧКА“ (10 от ромския етнос и 15 от българския) с обучител г-жа Анелия Янакиева. В секция „Млад родолюбец“ са заложени теми, чрез които децата ще получат социални знания и умения за грижовно и толерантно отношение към връстници от различни етнически групи. Ще научат повече за националните празници, които се честват в България, националното знаме, герб и химн. Ще научат историята на родния град Самоков. Ще посетят различни обществени институции в града с историческо и културно значение.

Секция „Млад родолюбец“ има за цел да развие и съхрани културната идентичностна децата от етническите малцинства и техните връстници в мултикултурна среда. Да се усвоят и затвърдят социалните знания на ниво детска градина за откриване и култивиране на собственото „АЗ“. Ще бъдат опознати, развити, затвърдени и съхранени социалните знания и национално самосъзнание, както и толерантно отношение към индивидуалните и културните различия на децата от различните етноси.

В работата си обучителят на секцията използва работни методи като наблюдение, беседа, описание, презентиране, демонстрация, упражнение и други.

Благодарение на финансирането на проекта от ЦОИДУЕМ, за децата от ДГ „Звънче“ към секция „Млад родолюбец“ , бяха зазкупени пъзели със снимки на различни културни забележителности от град Самоков, рамки за пъзели, магнитен комплект с табло „Приказки за България“ и други консумативи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close