Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

В Гуцал с курбан и дарения за църквата отбелязаха празника Св. Дух

„Самоков 365“

 В село Гуцал посрещнаха празника Св. Дух с традиционен курбан и дарения за църквата. Събраната сума за храм „Свето Възнесение Господне“ е 1350,45 лв., тя ще бъде вложена в ремонтни дейности.

 Традиционният курбан по случай църковния празник Свети Дух, който се провежда на Петдесетница, тази година се проведе една седмица по-късно поради създалата се епидемиологична обстановка. Той се състоя на 14 юни/неделя/.

Подготовката започна още следобеда на съботния ден и продължи в ранни зори на неделния ден. Лошото време не успя да уплаши доброволците, които участваха в неговото приготвяне. Бяха раздадени 177 котлета с курбан за здраве. Спазена бе й традицията да се посети параклис “Света Троица”, където бе извършен водосвет за здраве, а след това осветен и курбанът.

Кметът на селото Ангел Христов поясни, че са съумели да съберат общо 2655 лв. от раздадения курбан, като 1940 лв. от тях са били необходими за закупуването на необходимите продукти за приготвянето му. Остатъкът от 715 лв. са отделени за храм „Свето Възнесение Господне“. Към тях са получили и още 200 лв. от дарители. Наред с това пред храма бе поставена кутия за дарения. Тя бе отворена от петчленна комисия. Така общата сума, събрана за църквата е 1350,45 лв.

„Благодаря на всички за активното участие в подготовката на курбана. Следващата цел, която си поставихте е да бъде подменена инсталацията на храма и дограмата, като с общи усилия и с подкрепата на дарителите вярваме, че това ще се случи“, поясни кметът на Гуцал Ангел Христов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close