ОбществоРегионални

В Говедарци пробудиха с хоро за националния празник

Самоков 365

Хиляди нашенци у нас и по света се хванаха за ръце, за да отбележат националния ни празник, 3 март. Точно в 12 часа българи от над 90 населени места у нас и в чужбина се включиха в най-голямото хоро, показвайки, че традициите са тези, които ни обединяват и ни правят по-силни. В магичен кръг се събраха малки и големи, по градовете и в селата, на открито и в зали, в домовете на хиляди родолюбиви българи.

Част от инициативата на „Сдружение Азбукари” и Единение „Българи на България” беше и празникът в Говедарци по повод Освобождението, организиран от кметството и читалище „Христо Ботев – 1928”. Звук на гайди и Кирил Николов поставиха неговото начало, последвано от „Мила Родино”.  С приветствени думи към събралите се на мегдана в селото се обърна секретарят Спаска Костова, която напомни за смисъла на националния празник и това да знаем миналото си. Деца и възрастни, облечени в народни носии и с трибагреници в ръце изпълниха площада. В унисон с българския дух бяха и вкусните питки, допълващи празничното настроение.

На сцената майсторство и умения демонстрираха певческите групи от читалището и третокласниците от ОУ „Димчо Дебелянов” с г-жа Елена Илиева. Хрисия Кацарска изпълни стих за Апостола, а Наталия Тасева поздрави присъстващите с „Хубава си, моя горо”. В “Пробуждане с хоро” се включват не само привърженици, които ценят българския народен танц, но и такива, които търсят надежда“ – коментират от  „Сдружение Азбукари“. Надеждата, че България ще България ще пребъде. Празници като в Говедарци са доказателство затова. Гости бяха кметът Вл. Георгиев, секретарят Ангелина Вангелова, общинските съветници Георги Шуманов и Цветелина Джелепова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close