Самоков

В Говедарци почетоха с рецитал Христо Ботев и загиналите за свободата на България

С тържествена церемония в село Говедарци отбелязаха Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

„Тази вечер отбелязваме патрона на нашето читалище. Преди няколко години ни хрумна идеята да го отбележим по този начин – с рецитал. Оттогава всяка година го честваме в центъра на селото, но днес церемонията ще се състои в салона на читалището заради метеорологичните условия“, каза за БТА Мария Арангелова, председател на Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ – село Говедарци. По думите ѝ всяка година церемонията е различна от предходната, като тази година отличителното е, че освен деца, в програмата ще се включат и техните родители.

„Поканихме в програмата да участват и родителите на децата от селото и местното училище, за да може те самите да бъдат добрият пример за своите деца“, казаха още Арангелова и секретарят на читалището Спаска Костова. По думите им целта на днешното честване е да не бъдат забравяни националните герои и тези, които са дали живота си, за да я има днешна България, както и да помним миналото си. Всички участници в програмата рецитираха стихове на Христо Ботев, като част от програмата бе и постановка, показваща делото на героите в Ботевите стихове.

Кметът на селото Лорита Христова поздрави участниците за добрата инициатива и каза за БТА, че е важно читалището, училището и кметството да работят заедно. Церемонията завърши със заря, която озари небето над селото.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close