ОбществоРегионалниСамоков

В  Белчин се подготвят за Петковден

Анна Манова

В село Белчин се подготвят за Петковден. Празник на средновековната черква  „Св. Петка” организират на 14 октомври /четвъртък/  в самоковското село.

На този ден българската православна църква почита Преподобна Петка, известен сред народа като Петковден. Счита се, че се поставя завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция на този ден се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

На 14 октомври е храмовият празник на средновековния храм, разположен в късноантичната крепост Цари Мали град в с. Белчин. Организатор на събитието е фондация „Възраждане на Белчин”. В навечерието на храмовия празник – 13 октомври /сряда/,  от 17:00 часа е организирано Литийно шествие с пренасяне на иконата на Св. Петка от храм „Св. Апостоли Петър и Павел“ до църквата „Св. Петка“. Църквата е паметник на културата и е разположена в подножието на хълма Св. Спас. Била е изоставена близо столетие, а през 2006 г. местни жители се захващат с това да я възобновят. На следващата година /2007 г./ е преосветена именно навръх Петковден.

На 14 октомври, когато е същинският празник, от 9:00 часа ще бъде отслужена Света литургия в храма. А от 11:00 часа на входа на Етнографския музей ще започне раздаването на празничния курбан за здраве.

Организаторите призовават за безопасността на всички присъстващи да се спазват противоепидемичните мерки и да се носят маски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close