ОбществоРегионалниСамоков

В Бели Искър подготвят възстановка за Яворов, събират дарения за провеждането й

Самоков 365

В Бели Искър подготвят възстановка на венчавката на големия български поет Пейо Яворов и неговата любима Лора Каравелова. Интересното събитие е планирано за 23 септември на центъра на селото /до възобновената черква „Св. Атанасий”/, а негови организатори са ръководството на НЧ „Стойне Ангелов – 1932”. Идеята е за трайно утвърждаване на мероприятието в културния календар на Община Самоков и за припомняне на патриотичното дело на Яворов.

Повод за събитието дава исторически факт, състоял се през 1912 – венчавката между Яворов и Лора. Тъй като Яворов постоянно рискува живота си в участието в Македоно – Одринското освободително движение, Лора Каравелова желае да се венчае за него, за да носи неговото име. Двамата решават това да се случи в с.Бели Искър. След тежки боеве на четата, в която участва Яворов в района на Якоруда, той слиза с част от другарите си, за да минат под венчило в отдалеченото от София село , разположено в подножието на „Демир капия” – основен път на българските чети към поробена Македония. Събитието е документирано със снимка в българската преса. Основната цел на организаторите е припомняне на делото и живота на българския писател, представяне на неговото творчество и на едно събитие, което вписва село Бели Искър като част от житейския път на Яворов.

Предвижда се богата програма, с участието на МФГ „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан”. Ще се включат  гостуващи групи от родния град на Яворов – Чирпан. Поради ограничения бюджет на културната институция от ръководството на читалището в Бели Искър призовават всички, които искат да  събитието да се състои да помогнат финансово, кой с колкото може. Всички дарители ще бъдат вписани в специална книга за дарения.  Поканени са  всички да се повеселят заедно както подобава на една българска сватба.

BGNBG90STSA93000002144304
На НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ”СТОЙНЕ АНГЕЛОВ-1932г” или на място

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close