КултураОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

В Бели Искър организираха за първи път възстановка на тайната венчавка на Лора и Яворов

Анна Манова

За първи в Бели Искър се проведе ден, посветен на големия български писател Пейо Яворов. Той се състоя на 23 септември /неделя/ от 18:30 часа на площада в селото. Организатор на събитието е колективът на НЧ „Стойне Ангелов – 1932”.

През целия ден течеше трепетна подготовка в село Бели Искър. На центъра бяха наредени маси и пейки за всички желаещи да присъстват на празника. Баница, питка и вино очакваха гостите. Празнична атмосфера витаеше във въздуха в очакване на едно вълнуващо събитие, което приобщава село Бели Искър към живота и делото на Пейо Яворов, а именно тайната му венчавка с неговата любима Лора Каравелова. Това става на 19 септември /по нов стил 3 октомври/ 1912 г., документирано е със снимка и текст, съхранявани дълги години в училището на селото, а в момента са част от музейната му сбирка. Това е повод от читалището в Бели Искър да организират и проведат ден, посветен на Яворов – като поклон пред таланта и почит към отбелязаните наскоро 140 години от неговото рождение. По този начин организаторите приканиха всички присъстващи да почувстват от омаята на Рила, да усетят духа на Яне Сандански и Гоце Делчев, които са преминали по тези пътеки. В Бели Искър се е говорило за срещите на местните жители с едни от най-видните дейци на ВМРО. Смята се, че Яне Сандански и дядо Илия Заркин са имали близки отношения. И не на последно място да подчертаят значението на Бели Искър в историята ни.

Войводата и поет Пейо Яворов е един от най-чувствените поети на 20 век, чиято любов към две жени – Мина и Лора бележи както творчеството, така и живота му. На 21 август 1906 година Яворов за първи път среща Лора Каравелова, дъщеря на видния политик Петко Каравелов. Лора е млада, красива и добре образована млада дама. Тя получава образованието си в чужбина. Понякога любовта променя хода на събитията, друг път ражда творби, които не могат да бъдат създадени без изпепеляващи страсти. Без нея нямаше да се роди шедьовър като  „Две хубави очи”, който трайно е записан в учебниците по български език и литература.

Началото на празничната програма беше поставено с част от творчеството на  големия български поет. Въздухът беше напоен с красивите стихове в синхрон с величието на красивата природа. Трогателен рецитал пред всички присъстващи изнесе Кольо Петров – председател на чирпанското НЧ „Пейо Яворов – 1876”. От чирпанското читалище бяха подготвили и драматизация на „Писма”, в което участие взеха двете любими жени в живота на поета – Мина и Лора, раздирани от любовта си към Яворов. В ролята на Лора се превъплъти Десислава Иванова, а в тази на Мина – Ивелина Иванова. И двете млади дами са част от театралния състав към чирпанското читалище. Изпълнението им на сцената беше ознаменувано с бурни аплодисменти.

Интересна беше появата на младоженците, пременени в ролите на Яворов и Лора на площада в селото. Те пристигнаха с файтон, за да се врекат в любов тайно  пред вратите на параклиса „Св. Атанасий”.

В програмата участие взеха МФГ „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан”, които създадоха допълнително настроение със своите изпълнения. И на сватба, като на сватба – гости, веселба, вино, вкусни гозби. И на последно място кръшно българско хоро, което се изви  на мегдана, за да постави финал на празника.

„Изключително съм доволна от събитието, което беше посетено от много хора. Искам да изразя своята благодарност за оказана помощ от страна на всички младежи и девойки от село Бели Искър. Безкрайно съм им благодарна, без тях нямаше да се случат така добре нещата. Специална благодарност към нашите спонсори и към читалището в село Драгушиново,  и по-специално към председателя Румяна Константинова за оказаха подкрепа”, сподели развълнувано пред „Самоков 365” председателят на читалището в Бели Искър Диана Терзийска. Тя пожела на всички крепко здраве и празникът, посветен на Яворов, да се превърне в традиция и част от културния календар на общината.

Официални лица на събитието бяха кметът на Самоков Владимир Георгиев, секретарят Ангелина Вангелова, гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева, народният представител Валентин Милушев, зам.- областният управител Николай Борисов, областният председател на ВМРО – Богомил Бранков, Йордан Антов – председател на читалище „Васил Левски”, с. Новоселене /общ. Бобов дол/, кметове от самоковските села.

Организаторите от НЧ „Стойне Ангелов – 1932” изказват своята благодарност към дарителите: Георги Станилов, Радослава Стоянова, Иван Терзийски, Биляна и Емил Христоскови, Иван Китин, Валентин Конярски, Иван Владички, Виолета и Огнян Георгиеви, Стефан Докузов, ВМРО, „Самел 90”, Александър Боев, Валентин Палев, Иван Попов, Сотир Немов, Мира Радева, Атанас Желев и „Малката пекарна”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close