ОбществоРегионалниСамоков

В Бели Искър възродиха след 20 –годишно прекъсване Тодоровден

„Самоков 365“

В самоковското село Бели Искър тази година възродиха традицията по отбелязване на Тодоровден, след близо 20-годишно прекъсване. Честването бе организирано съвместно с НЧ „Стойне Ангелов – 1932“ и Община Самоков.

Водосвет за здраве отслужи отец Йордан. След това последва познатият ритуал по захранване на конете. Събитието се проведе в полето до главния път за Боровец, като преди това участниците заедно с конете направиха парад през центъра на селото, носейки българското знаме. Преди старта на надбягванията и за доброто настроение на всички гости и участници с няколко изпълнения се включиха мъжката и женската певчески групи към читалището в Бели Искър.

В надпреварата, състояща се от два тура,  се включиха 12 състезатели. Сред тях бе й кметът на селото Благовест Бичаков, който успя да се класира на трето място. Преди него се наредиха Гери Дучева на първа позиция, последвана от Даниел Георгиев. За всички имаше грамоти. Награден фонд нямаше, събраната такса от участниците бе дарена за нови носии на читалищните състави. Така те успяха да прибавят още 350 лв, към събраните около 300 лв. от продажба на мартеници за Баба Марта. За децата бяха предвидени понита, както и файтон.

„Точно по този начин празникът не е протичал в Бели Искър. Спомням си като дете как се организираха надбягвания с коне около центъра на селото. Решихме тази година да възродим традицията за Тодоровден и се зарадвах колко много хора бяха разбрали и се включиха в празненството. Бяхме се подготвили за около 100 човека, а те бяха двойно. Надяваме се другата година да го организираме още по-мащабно, може да се включи нова дисциплина, да поканим повече групи“ , сподели за „Самоков 365“ кметът Бичаков.

Празникът продължи с оркестър и хубави български хора до късния следобед.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close