Регионални

В безопасност на пътя през лятото

През летните месеци основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия (ПТП) са движението с несъобразена и превишена скорост, навлизането в насрещното движение, отнемането на предимство, управлението на моторни превозни средства (МПС) в условия на преумора и/или след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози, неправилното изпреварване и други неправилни маневри, неправилен превоз на пътници, навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението по пътищата (бавно движещи се МПС, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци) и др.

През летните месеци на 2016 г. (в периода 01.06.2016 г. – 31.08.2016 г.) на територията на страната са настъпили 2283 тежки ПТП, при които са загинали 223 и са ранени 2975 участници в движението по пътищата. Най-голям – 403, е броят на ПТП от вида блъскане на пешеходец, при които загиналите са 21, а ранените – 408. Най-голям – 44, е броят на загиналите при ПТП от вида сблъскване между МПС челно, при които броят на произшествията е 192, а на ранените – 358. Най-голям – 435, е броят на ранените при ПТП от вида сблъскване между МПС странично, при които броят на произшествията е 299, а на ранените – 28.

Най-голям брой тежки ПТП – 2218, са допуснати поради нарушения на водачите. При тези ПТП са загинали 215 и са ранени 2906 участници в движението по пътищата. Поради несъобразена и превишена скорост от водачите са предизвикани 798 тежки ПТП, при които са загинали 105 и са ранени 1104 човека. При навлизане в насрещното движение при 112 ПТП, допуснати от водачи, с 39 загинали и 179 ранени. Поради отнемане на предимство по вина на водачите са настъпили 736 тежки ПТП, при които са загинали 35 и са ранени 917 участници в движението по пътищата. При неправилно изпреварване водачите са предизвикали 40 ПТП, при които са загинали 3 и са ранени 69 човека.

В тази връзка от отдел „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция” призовават водачите да се движат с повишено внимание като са достатъчно отпочинали пред пътуване и се отнасят с отговорност към шофирането, особено когато превозват пътници в автомобила. Необходимо е да помнят, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата. Важно е шофьорите да не се отвличат с неприсъщи дейности, а да следят пътната обстановка. При интензивно движение вниманието трябва да е насочено към движещите се насреща автомобили. Също така да не се предприемат рискови изпреварвания, да се предпазват останалите участници на пътя и да се знае къде по пътя има ремонти.

Истина е, че спазването на скоростта удължава, но с малко, времето на пътуване,

по-ниската скорост гарантира намален риск от настъпване на ПТП, в отделни участъци максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. „Бъдете внимателни!”, призовават от „Пътна полиция”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close