История

Вяра на границата

Роженският манастир

Мария Галчева

rojenОтново сме толкова близо до Гърция, че постоянно получаваме sms- и за активиране на роуминг. Затова и историята на това пътешествие е наречена „Вяра на границата“.

В Пиринска Македония Роженския манастир е най-голямата света обител и един от най-големите манастири в цяла България. Разположен е на 1 км югозападно от село Рожен и на 6 км източно от Мелник. Има много неясни моменти около създаването на манастира. Според едното предание той е построен на мястото на древни езически оброчища от деспота Алексий Слав. По време на турското робство е под гръцко влияние и е превърнат в метох на Иверския светогорски манастир. Утвърждава се като книжовно средище, в което работи калиграфска школа. Манастирът многократно е опожаряван и унищожаван, но възстановяван във времето от боголюбиви християни. Друго местно предание споменава, че тук е живял св. Иван Рилски преди да се засели в Рилската пустиня. Най-старите предмети, намерени на това място са от XIII век. Това са украшения и монети от времето на Михаил VIII Палеолог (1250-1285 г.), намерени в случайно открит гроб в двора на манастира.

Църквата „Свето Рождество Богородично“ на манастира впоследствие дава името си на близкото село Рожен, а голям пожар в края на 17 век поврежда манастирските сгради и вероятно унищожава манастирския архив.

От 1912 г. Роженският манастир отново става български, но спорът за собствеността е разрешен окончателно едва  през 1921 г. от арбитражния съд в Хага в полза на България.

В главния параклис на църквата, където е и чудотворната икона, не разрешиха да се снима. И това съвсем не е случайно. По стените на църквата са изографисани уникални икони от 14-15 век, които монасите са успели да запазят и до днес. Това място просто трябва да се види! То има свой уникален дух и чар, а хората, които вярват в сбъднатите желания и всичко свято, ще се почувстват истински щастливи, когато го посетят.

 

Историята на чудотворната икона

 

Панагия, Портариса, Портарница, Дверопазителка, Пазителка

Това са само част от имената на прочутата чудотворна икона, намираща се в Роженския манастир “Рождество Богородично”.
В патриаршески сигилий от 1761 год. се посочва, че по това време Роженският манастир “Рождество Богородично” е бил подворие на Атонския светогорски манастир Иверон. През 1790 година тогавашният игумен на Иверон и игумен на Роженския манастир Игнатий Родестим възлага на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на прочутата чудотворна икона от Светогорския Иверски манастир “Света Богородица Портариса” за Роженската света обител.
За разлика от останалите копия на светогорската светиня в целия православен свят, дарената на Роженския манастир икона на Богородица Портариса, е обкръжена от десет малки композиции, затворени в овални рамки, представящи събитията от историята на светинята и нейните лековити чудеса.
Всяка година на 7 септември богомолци от цялата страна принасят своите дарове пред Чудотворната икона и молят Пресветата Майка да им прости за сторените “знайни и незнайни” грехове. Пренощуват в Роженската света обител за здраве и Богородична закрила. На 8 септември (малка Богородица), храмов празник на манастира, се извършва шествие с чудотворната икона, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве.

Гробът на Яне Сандански

Той е може би най-известната и същевременно най-спорната личност в освободителните борби на македонските българи. На 20 април 1915 г. Сандански тръгва от Роженския манастир, където живее, за Неврокоп. По пътя преспива в село Пирин в къщата на братя Маламови. Заранта кобилата му упорито отказва да прекрачи портата. Домакините виждат в това лош знак и го увещават да не тръгва. Въпреки всичко на сутринта продължава сам. Засадата го чака в местността Блатата, където срещу него се стреля. Сандански пада от коня и си счупва крака, но продължава престрелката. Нападателите са 7-8 души, въоръжени с пушки. Те са от районната неврокопска чета на ВМОРО, като един от тях го заобикаля в гръб и го застрелва.[ Смята се, че покушението е организирано от Стоян Филипов, а за физически убиец се сочи Андон Качарков. Съдът обаче ги оправдава поради липса на доказателства. Трупа му намират керванджии. На около 200 m източно от Роженския манастир е църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, построена през 1914 г. Неин ктитор е Яне Сандански. Там се намира и неговият гроб.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close