ОбществоРегионалниСамоков

Вяра Деянова получи признание за чиста журналистика от конкурс на Dir.bg

Анна Манова

Журналистът Вяра Деянова получи признание за своята работа от конкурса на Dir.bg – Web Report. За трета поредна година най-големият интернет портал организира конкурс за чиста журналистика. Награждаването се проведе вчера /30.07.20Г/ на тържествена церемония в клуб „Перото” в НДК. Вяра Деянова, която е родом от Самоков, спечели наградата в категория „Истински истории”.

Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини и тази година отличи с парични награди от по 1000 лв. най-добрите журналистически материали в шест основни категории – „Общество”, „Икономика”, „Култура и изкуство”, „Технологии и иновации”, „Истински истории”, а за първи път и „Спорт”. За втора поредна година бяха раздадени и почетни награди на същата стойност за фото и видеорепортаж. В тазгодишното издание на конкурса участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Във всяка категория бяха номинирани по трима участници, а един от тях бе излъчен като победител.

В категория „Истински истории” журито избра да отличи журналиста Вяра Деянова, която е част от Bravestories.eu. за „Йото, който гледаше Чернобил”. Това е разказ на първия чуждестранен журналист, който влиза в опасната зона само 20 дни след трагедията – българинът Йото Пацов. Това е неговата история на видяното и преживяното преди 33 години. Самата Вяра се занимава от години с журналистика, работила е четири години в „Дарик радио”, беше част от екипа на бТВ, а от една година е разказвач на „Смели истории”.

Сред номинираните бяха още Ася Чанева от БНР за „Да преболедуваш Covid – 19 и да останеш извън статистиките” и Добромир Иванов от bTV за „Дишай”. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на WhitePress България Христо Христов. Той подчерта, че изборът не е бил никак лесен, защото нивото спрямо миналата година е завишено, а материалите са още по-интересни. „Който е спечелил в тази категория наистина го заслужава”, допълни той.

„Уеб пространството е изключително отговорно място с много присъстващи и за да се откроиш и да бъдеш забелязан, от медия като вашата, за мен означава наистина много”, сподели развълнувано Деянова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close