Регионални

Въпросът с пътищата около Самоков не излиза от дневен ред

Ogromni-dupkiАнелия Балабанова

В община Самоков е получено писмо от Министерство на регионалното развитие и благоустройството – Агенция „Пътна инфраструктура”, относно рехабилитацията и реконструкцията на Път II – 62 Клисура – Самоков с обща дълбочина около 16 км. Агенция „Пътна инфраструктура”, като конкретен бенефициент по Оперативна програма „Региони в растеж”, ще кандидатства за финансиране изпълнението на рехабилитацията на споменатия пътен участък. Тази пътна отсечка преминава през село Клисура и съгласно изискванията на управляващия орган на оперативната програма, за да бъде одобрено финансирането на проекта, е необходимо общината да предостави решение на ОбС, че елементите на подземната техническа инфраструктура през самото село, са напълно изрядни или реконструирани към момента за кандидатстване и не се предвижда планово изграждане на съществуваща подземна инфраструктура за период от 5 години, след сключване на дейността на проекта. В зависимост от поставените срокове за решението, ОбС може да реагира своевременно, като решението ще се вземе с подписите на съветниците още преди сесията, която  официално е обявена за 28 юли.

С течение на времето тези добри сигнали започнаха да поизчерпват от смисъла, с който са натоварени. За неотложния ремонт на този важен пътен участък, част от републиканската пътна мрежа се говори не от вчера, но до момента не са направени никакви постъпки за това. Първоначалният мотив беше липса на средства, тъй като Агенция „Пътна инфраструктура” е с ограничен бюджет. Дори и срещите на кмета Георгиев с министър Лиляна Павлова не помогнаха. От тях дойдоха само обещания. На този фон се появиха и намеренията на държавата да подпомага развитието на Северозапада с реконструкция и строителство на нови пътища. Това е и една от причините Областният управител на Софийска област Росица Иванова да не бъде оптимистично настроена. При посещението си в Самоков, тя не се ангажира дали нещата относно рехабилитацията на пътя Дупница – Самоков ще се случат и кога. Като се остана с впечатление, че това няма да стане в рамките на 2016 година.

Имаше вълна от недоволство и многобройни сигнали от граждани, които настояваха за взимането на спешни мерки. В публичното пространство се появи и петиция, с настояване на ремонт, обвързана с новите цени на винетките. Бяха организирани и редица протестни действия и затваряне на пътя по посока Самоков – Дупница, както и Самоков – София. Недоволството на шофьорите беше провокирано от сериозното разминаване между цената на винетката и реалното състояние на пътищата. А оправданието едно и също – мисли се и се работи по въпроса, но не става ясно кой мисли и дали изобщо някога ще се работи по въпроса. Междувременно дупките стават все по-големи, а търпението на жителите все по-малко.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close