Самоков

Вълнуващо пътуване към нашето минало и нашата вечност предложи Георги Хаджийски

Анелия Балабанова

Вълнуваща литературна вечер подари на самоковци Георги Хаджийски с най-новата си книга – „За нашето минало и нашата вечност”. На събитието присъстваха представители на Сдружението на писателите в Самоков и председателят Васил Лазаров. В своеобразния сборник са поместени едни от най-добрите есета на автора, публикувани в личния му блог. Те засягат теми, свързани с ценностната система на българското общество – философски тези на Ницше Фройд, Юнг, примесени с коментари и мисли на световноизвестни знаменитости – мислители, философи и писатели. Сред заглавията са „Жестокостта в днешни дни: Сблъсък на цивилизациите или крах на екзистенциализма”, „Говорещата земя и воюващите български селяни” – разсъждения върху „Земляци” на Йовков, „Българският десен интелектуалец”, „Две екзистенциални концепции”, „Марк Аврелий – императорът стоик и неговите възгледи за душата”, „Митът за Гилгамеш”…, „Историческото развитие на социалното подпомагане в България” и много други.

„Аз не пиша за масовия читател” – обяви Георги Хаджийски в отговор на коментарите, че произведенията са му на доста висок стил. „Доста писатели сме представяли в Общинската библиотека, а творчеството на Георги Хаджийски определено заслужава да бъде показано пред по-широка аудитория” – сподели пред присъстващите Мирослава Мирчева, определяйки Георги Хаджийски като писател на европейско ниво. „Освен стойността на текстовете, впечатлява качеството на изданието и по отношение на коректност”, изтъкна Десислава Стоянова по време на представянето. Сред официалните гости беше Петко Колев от фондация „Тангра ТанНакРа”, който разказа подробности около съвместната работа и появата на книгата. Именно представляваната от него организация прегръща идеята и „За нашето минало и нашата вечност” се появява на бял свят.  Георги Хаджийски поясни, че главната цел на книгата е да даде отговор на въпроса какви са били българите в миналото и днес. „Ако си направим съответните изводи, ще живеем по-добре и ще бъдем по-добри хора” – сподели той като добави, че изключително труден се е оказал подборът на есетата, които да бъдат включени в книгата.

Присъстващите се обединиха около схващането, че все още не е намерен заместител на книжното тяло. Освен в реалността, обаче живеем и във виртуалността, където все по-често отправяме погледи. Това е другият мотив публикуваните вече есета да бъдат събрани в сборник. Изданието постепенно се изчерпва, а екземпляри от него вече има в цялата страна.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close