Общество

Вълнуващо пътуване във времето предлагат Самоков и Боровец в първата Лятна ученическа академия

Анелия Балабанова

Самоков и Боровец посрещат първата по рода си Лятна ученическа академия, организирана от Института за балканистика и Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН. Инициаторите на научното събитие срещат активната подкрепа на специалистите от ГИМ-Самоков, Община Самоков и домакините от хотел „Мура”. Темата „Балканите от Древността до наши дни” обединява учени, преподаващи в наши и чуждестранни университети и ученици от няколко училища – НГДЕК „Константин Кирил Философ” –  София, 28 СУ „Алеко Константинов” и ПГ по туризъм с интерес към историята и културното наследство.

В рамките на седмица академичните специалисти имат възможност да споделят пред младите хора информация за най-новите постижения на научните изследвания в областта на балканистиката. „Идеята на Лятната ученическа академия е да прокараме мост между академичните изследвания и подрастващите момичета и момчета, които може би все още не са намерили своя път в живота. Защо избрахме Самоков? Защото е древен, възрожденски център и едно от средищата на българската духовност. Време е той да заеме полагащото му се място” – сподели проф. д.н. Ваня Лозанова – ръководител на проекта като добави, че единственото изискване към участниците в академията е било да са млади хора с интерес към историята и научното дирене на истината. За целите на лятната академия е подготвено интересно и богато илюстрирано учебно помагало „Балканите от Древността до наши дни”.

Сред инициативите, заложени в програмата е фото изложбата „Херосът остава в Тракия…”, проследяваща появата и развитието на траколожките изследвания и проучванията на древнотракийската цивилизация, както и нейното културно-историческо наследство. Тя беше открита в първия ден на форума в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Директорът на ГИМ-Самоков Веселин Хаджиангелов получи дарение от книги – издания на ИБЦТ при БАН. Това своеобразно пътуване във времето продължи с посещение на някои от местните културни и исторически забележителност – мостът между миналото и настоящето. На финала на академията младите историци ще получат сертификати за участието им в този иновативен образователен проект. Той има за цел да покаже, че академичните научни среди имат огромен потенциал и перспективи за установяване на устойчива връзка между науката и средното образование. Идеята на организаторите е Лятната ученическа академия да се превърне в една хубава традиция и да се провежда периодично. Още един начин, чрез който младите хора могат да опознаят Родината си, да научат повече за мястото, на което живеят и доближат до корените си.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close