РегионалниСамоков

Възрастните хора от „Клуб на пенсионера” във „Възраждане” отбелязаха Сирни заговезни и трагичната гибел на Левски

Анна  Манова

Днес /16.02.18г/ в Клуб на пенсионера в квартал „Възраждане” възрастни хора се бяха събрали да празнуват. Поводите бяха два. Първият беше честването на 145 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, а вторият – Сирни заговезни. Стихове за Левски, песни и наздравици ознаменуваха празниците. А трапезата беше изпълнена с различни кулинарни изкушения, приготвени от жените в клуба. Баници, питки, сладкиши, торти грабваха сетивата. Така те спазиха традицията седмица преди Поклади да пийнат, да хапнат, да се повеселят и да си поискат прошка. За това всичко да бъде изрядно се бяха погрижили председателят на Клуба Катя Шаранкова и Радка Богоева, която е част от ръководството. Г-н Кощров поздрави всички присъстващи за празника.

Имаше и подготвена програма, в която дейно участие взе акордеонистът Иван Машов. Пенка Пенчева изнесе рецитал в памет на големия борец за свобода Васил Кунчев. В допълнение към това народната певица Мона Славова беше подготвила малък доклад за дейността, залавянето и смъртта на Левски. Тя не пропусна да подчертае, показвайки портрета на Апостола, закачен на стената,  че той се е борил за чиста и свята Република, за каквато днес трудно можем да помислим, този идеал вече не съществува. Доброто настроение, сладките приказки, споделени на обилна трапеза продължиха няколко часа.

„Всички тези хора не пропускат празници и умеят да се веселят. И днес имахме повод да празнуваме две неща – 145 години от трагичната смърт на Апостола и Сирни Заговезни или познати като Простени Поклади. Много съм благодарна на цялото ръководство, че ме приeха в клуба и за цялостната организация. Мисля че всички си изкарахме много приятно”, подчерта Мона Славова.

Следващото им подобно събиране ще бъде за 8 март.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close