Общество

Възпитаниците на Даниела Георгиева с нови участия и отличия

Анна Манова

Възпитаниците на Даниела Георгиева са с нови участия и отличия. В края на месец март те взеха участие в няколко национални конкурси и състезания. Едното, от които е Националното състезание „Ключът към музиката”, състояло се на 24 март, в гр. Пловдив. То се организира от Министерство на образованието и се провежда в Музикалната академия в Града под тепетата. До национално ниво от цялата Софийска област  достигнаха шест деца, ученици от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Това са петокласниците – Иванина Иванова, Лори Генова и Патрисия Никова и шестокласниците – Аделина Георгиева, Кристияна Машова и Елизабет Григорова.

„Миналата година съвсем случайно научих за това състезание, което е вид олимпиада по музика. И малко на шега реших да опитаме. И съм много удовлетворена, че от материала, който взимаме в редовните си часове децата се справиха и стигнаха до национален кръг. Резултатите от него все още не са излезли, но много се надявам поне да имаме класирани едно или две деца”, поясни ръководителката им Даниела Георгиева.

Също на 24 март в гр. София, ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” взеха участие в националния конкурс „От учителя с любов”, който се организира от МОН и е насочен към представяне на преподаватели, които имат извънкласна дейност, която спомага за развитие на творческите способности на учениците. „В този конкурс, в рамките на няколко минути трябваше да се представя, а по-късно вокалната група направи едно практическо представяне на това, което всъщност аз работя. Тези резултати все още не са излезли. Но мога да кажа, че вокалната група се представи много добре, пя отлично”, каза Георгиева. Интересен факт е, че ОУ „Митр. Авксентий Велешки” не е специализирано музикално учебно заведение, но се класира добре на различни музикални конкурси и състезания от национален мащаб. През 2018 година на ДВГ „Медени звънчета” им предстои 25-годишен юбилей. „Това е един сериозен стаж. Фолклорът в нашето училище е традиция и той звучи във всякакви варианти – автентично или на съвременен синбек. Всичките ми ученици са много мотивирани и отговорни. Съвместно с тях подготвяме различни училищни мероприятия, годишнини”, споделя Даниела Георгиева.

На 25 март ръководената от нея група „Белчинче” към НЧ „Светлина”, село Белчин  взе участие в 13-то издание на Националния конкурс „Орфеева дарба”, провел се в София. Те грабнаха златен медал в третата възрастова група. А дуетът на Иванина Станкева и Кристина Симеонова взе златен медал в своята възрастова група. Мартина Дибекова получи поощрителна награда от конкурса. Тези награди за пореден път доказват, че насоката в която работи Даниела Георгиева с нейните талантливи деца е правилна, а автентичният фолклор, представен по подходящ начин, е печеливш ход.

До края на учебната година предстои участие на ДВГ „Медени звънчета” за 3-та година в Международния фестивал с конкурсен характер – „С духовност към Европа”, който се провежда  в Хасковски минерални бани. През септември в Приморско е и традиционното им участие  във фестивала „Орфей пее с морето”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close