КултураРегионалниСамоков

Второто издание на „Фестивал на картината“ отваря врати на 5 април с участие на 20 творци

Анна Манова

Двадесет творци, сред които седем самоковци, ще се включат във второто издание на „Фестивал на картината“ – Самоков. Едно от най-популярните имена сред участниците е Васил Василев – Зуека. Официалното откриване ще се проведе на 5 април /вторник/ в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ от 17:00 часа. Събитието се провежда с подкрепата на Община Самоков и  Градски исторически музей. Входът е свободен.

Идеята за колективната изложба е на твореца Танер Мерт, който за втора година събира на едно място множество художници – местни и гостуващи, които преобразяват платната си в различни стилове. Идеята на организатора е да срещне широката аудитория с по-голямо творческо разнообразие като по този начин се задоволят и различните вкусове. Самият Танер показва една по-специфична техника, която включва рисуване на ситно с върха на шпаклата. Тя освен запомняща се, се оказва и доста трудоемка. Затова напоследък, поради зачестилите ангажименти, преминава и към рисуването с четка. Но неговата основна цел е платната му да се различават, без да копира сюжети, а да впечатляват с техника.

В изложбата свои картини ще покажат Илия Урумов, Лили Сотирова, Танер Мерт, Васил Василев – Зуека, Петра Добревска, Кристина Ляхтова, Любо Кацаров, Милена Попова, Анета Манолова, Вили Костова, Румяна Георгиева, Ани Ехиян, Галя Велчева, Иван Петров, Христина Лобутова, Илияна Дамянова, Мария Венкова, Ана-Мария Мехочева, Ивайло Орманков и Меглена Божанова – Петрова. Включени са и пет талантливи деца.

Откриването на изложбата ще започне с концерт на младите музиканти от група Arrow. След това с няколко танца ще се представят момичетата от балетната школа към Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, под ръководството на Ралица Стоянова. Стоянова ще открие изложбата. На място всеки желаещ ще може да откупи картина, като 10% от всяка покупка ще бъде дадена като дарение на Историческия музей в града. Отделно от това всеки ще може да гласува за картината, която най-силно го е впечатлила.  Изложбата ще продължи до 19 април.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close